Serafim URECHEANU: noul Regulament al Parlamenului este un atac la democratia parlamentara

Declaratia Presedintelui Fractiunii AMN, dl Serafim URECHEAN,
pe marginea priectului nr. 1949 privind modificarea si completarea Regulamentului Parlamentului

Prezentarea acestei pozitii in plenul legislativului a fost zadarnicita de tentativa coalitiei ros-oranj de a secretiza dezbaterea din 30 iunie, 2006, la care toti deputatii alesi pe listele BMD au parasit sedinta.

Domnule Presedinte al Parlamentului!
Stimati deputati si onorata asistenta!

Regulamentul Parlamentului poate fi considerat drept o Constitutie a deputatilor. Legea de capatii pentru noi toti, cei de la Putere si din Opozitie, care stabileste mecanismele practice de reprezentare echitabila in legislativ a cetatenilor Republicii Moldova.

Spre regret, insa, el este tratat inadecvat, ca si legea fundamentala a republicii noastre parlamentare, care prin uzurpare a devenit prezidentiala si centralizata autoritar.

Din initiativa legislativa 1949 se vede ca batjocura generala fata de principiile fundamentale ale statului si ale democratiei nu se diminueaza, ci se amplifica. in ce priveste democratia parlamentara, tendinta de a inrautati situatia si asa proasta este exprimata de proiectul de modificare a Regulamentului Parlamentului, semnat de deputatii Ostapciuc, Turcanu, Sidorov, Eriomin, Iurie Rosca si Dumitru Diacov.

Fractiunea Alianta “Moldova Noastra” constata ca acest proiect, conceptual, ataca democratia parlamentara! Este o tentativa de concentrare a autoritatii prin diminuarea mandatului deputatilor, a fractiunilor, a comisiilor permanente si, in primul rind al Opozitiei – tentativa greu de camuflat.

Avind in vedere ca Presedintele Parlamentului este al coalitiei sau fractiunii majoritare, initiativa propune legiferarea la nivel de Parlament a sistemul autoritar de conducere, in care seful decide. Iar in raportul Putere – Opozitie, acesteia din urma, in loc sa i se ofere garantii suplimentare, i se pregateste un mecanism de distrugere si de marginalizare totala!..

Daca el va fi votat in prima lectura, deputatii Parlamentului European vor gasi si mai multe asemanari dintre democratia de pe malul drept si regimul autocrat ilegal de pe malul sting al Nistrului. Ar fi o ofensa adusa comunitatii democratice, ca in timpul vizitei euro-deputatilor in Moldova sa fie adoptat un concept anti-parlamentar.

Cu acest prilej, atrag atentia politologilor “de companie” asupra notiunii „obstructionist”. Aceasta apreciere poate fi data numai celui care are pirghiile, nesimtirea si Puterea de a-l obstructiona pe altcineva. A se vedea – noile prevederi, propuse pentru Regulamentul Parlamentului – de exemplu, de a da deputatii afara din sala cu ajutorul politiei. Opozitia, chiar daca ar vrea, nu poate fi obstructionista, iar in lumina proiectului discutat astazi – Opozitia nu va mai fi, in general.

La baza schimbarilor propuse pentru regulile de activitate parlamentara este pus principiul tradarii cetatenilor, ca alegatori. Cel al subminarii votului democratic, pe care il dati si a dreptului de a fi reprezentati echitabil in legislativul tarii.

Doar citeva exemple de legalizare a tradarii si a migratiunii ca instrumente de nimicire a parlamentarismului:

· Partidele reprezentate in blocuri electorale pot forma fractiuni proprii. Oare, in cazul blocurilor, oamenii nu voteaza, chiar in primul rind, anume pentru unirea fortelor politice. Deci, unele fractiuni create ilegal s-ar putea legaliza…

· Pentru cei, care abandoneaza formatiunile ce i-au adus in Parlament, se ofera si posibilitatea de a se aduna in fractiuni mixte – noi avem deja ceva asemanator…

· Fractiunile pot fi de minimum cinci oameni. Deci, am putea avea un Parlament cu aproape 20 de fractiuni. Aici se vede interesul celei mai mici fractiuni actuale, care are si cele mai mari privilegii acum, dar ar dori in lege o marja pentru a-si pastra acest statut…

· in acelasi context, daca nu se respecta termenul de trei zile la prezentarea rezolutiei de incetare a existentei, Presedintele Parlamentului ar putea cu de la sine putere constata acest fapt – pe baza unui fel de prezumtie a speaker-ului de lichidare a fractiunii?..

· Migratia de la o fractiune la alta este stimulata printr-un intreg mecanism, gindit sa protejeze si imaginea transfugilor (de la iesirea din fractiune pina la anuntarea directiei sunt prevazute 6 luni „de curatare”…) Si asa mai departe.

Cit priveste formarea majoritatii parlamentare, ea se bazeaza pe acumularea numarului de voturi necesare adoptarii unei legi organice. Tot 50% plus unu ramine, deocamdata, dar un principiu clar de asumare a responsabilitatii politice se transforma in anecdota. Caci nu se mai leaga de crearea coalitiei pentru votarea sefului statului si a guvernului – a puterii executive. Si permite, in general, sa se pretinda schimbarea majoritatii parlamentare la fiecare votare a unei legi organice – poate si de citeva ori pe zi…

Tertipurile continua la formarea Biroului permanent, pentru care fractiunile au dreptul sa propuna membri, dar e exclusa specificarea ca propun numai membrii din partea lor, ca si cea de reprezentare corespunzatoare cu proportia in Parlament a fractiunilor legal constituite.

in raport cu cel al Presedintelui Parlamentului, si rolul Biroului permanent este puternic diminuat, ca sa nu poata decide nimic impotriva vointei sefului. Secretariatele fractiunilor, bugetele si alte aspecte de activitate curenta sunt transformate in decizii de nivel politic. De sub incidenta Biroului sunt transferate direct si supuse votului in sedinta plenara, dominata de majoritatea parlamentara.

Aceasta din urma, va vota totul la indicatiile autoritare ale Presedintelui, practic, de una singura – ca o masina de ridicat miinile: fara birou, fara comisii, fara fractiuni. Inclusiv, poate decide cine va fi membru al Biroului din partea oricarei fractiuni, ignorindu-i optiunea. S-a facut asa de multe ori si pina acum – dar era ilegal. Acum se legifereaza. Se creeaza teren oficial pentru coruperea politica – instrumentul de baza al actualei conduceri de virf a Republicii Moldova in conducerea statului.

Se diminueaza si rolul presedintilor de comisii permanente. Statutul lor, dupa cum stiti, proiecteaza reprezentarea fortelor politice in Parlament. Ei nu vor mai fi consultati la constituirea nominala a comisiilor – decisa de Birou, nici la formarea delegatiilor parlamentare – decisa arbitrar de Presedintele Parlamentului, conform proiectului.

Iar lovitura de baza se da deputatului obisnuit, al carui drept constitutional la initiativa legislativa este supus filtrarii de catre Directia juridica – o structura angajata, lipsita de orice mandat politic, si subordonata aceluiasi atotputernic Presedinte al Parlamentului. Curata autocratie si centralism comunist, domnilor tovarasi…

Suntem convinsi ca, personal, fiecare deputat, din orice fractiune, este impotriva ingradirii drepturilor sale de legislator si de reprezentant al alegatorilor. Dar initiativa, ca si coalitia ros-oranj, este creatura liderii de partid, care accepta continuarea tirgurilor, facute pe ascuns.

Fractiunea Alianta „Moldova Noastra” considera initiativa vizata drept una profund antidemocratica si antieuropeana. Noi refuzam categoric sa participam la un proces, ce contravine recomandarilor Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si Declaratiei de parteneriat parlamentar pro-european! Consideram ca era obligatoriu inainte de orice votare si cerem insistent ca initiativa 1949 sa fie expediata urgent pentru expertizare la Consiliul Europei, iar pentru consultare – si la Parlamentul European.

Comisia Consiliului Europei pentru Democratie prin Intermediul Legii, asa-numita Comisie de la Venetia, trebuie sa fie solicitata direct sa participe in elaborarea reformei functionale a Parlamentului.

Si, in incheiere, ca sa inteleaga toata lumea adevaratele motivatii ale acestei initiative, accentuam ca nu trebuie sa-l banuiti de ambitii totalitare si anti-democratice pe actualul speaker. Desi, se vede ca legea e facuta pentru oameni si interese concrete.

Sa fie clar – aceasta concentrare de prerogative pregateste una dintre solutiile de perspectiva pentru Vladimir Voronin dupa pierderea ultimului lui mandat de sef al statului! Unii ii pregatesc varianta pesimista – imunitate pe viata pentru dinsul si pentru intregul clan de familie. Altii ii propun o varianta mai optimista – de viitor speaker, care ar demonstra, in sfirsit, dupa 2007 sau 2009, ca republica noastra este, totusi, una parlamentara. Dar asa ceva nu va trece!

Si poate nici nu e nevoie, caci persoana in cauza are varianta sa de rezerva – avionul IAK-40, daruit pentru anumite merite, si bine pregatit pentru a zbura de urgenta in orice directie!..

Consideram ca deputatii sunt obligati sa poarte grija problemelor tot mai grave ale tarii si ale oamenilor, nu sa faca regulamente si parlamente de buzunar pentru un dictator comunist!

Serafim URECHEAN,
Presedinte al Fractiunii parlamentare AMN
in Parlamentul Republicii Moldova

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.