Secretar de stat american: Republica Moldova este plină de talente/ INTERVIU

Interviu cu Elaine Marshall, Secretar de Stat al Carolinei de Nord, președinte al parteneriatului dintre Republica Moldova și statul american Carolina de Nord și deținătoarea Ordinului de Onoare al Republicii Moldova.

Doamna Elaine, care e istoricul parteneriatului dintre Carolina de Nord și Republica Moldova, dar și relația dvs cu țara noastră?

În 1999 a început relația mea cu Republica Moldova, dar parteneriatul Republicii Moldova cu Carolina de Nord datează din 1991. Parteneriatul a început inițial din punct de vedere militar. În iunie anul curent am fost a noua oară în Republica Moldova, am călătorit de la Vest la Est și de la Nord la Sud. Moldova are mulți prieteni în Carolina de Nord, iar activitățile parteneriatului nostru cuprind mai multe domenii: Educația, Medicina, Agricultura, Tehnologiile informaționale și Ajutorul Umanitar.

Vara aceasta am vizitat satul Cazaclia, o localitate izoloată din sudul țării și am constatat că numărul vorbitorilor de engleză este foarte mare. Dar nu aceasta m-a impresionat cel mai mult. Ceea ce este cu adevărat uimitor e că acei vorbitori și profesori de engleză ar putea fi plătiți mai bine în Chișinău, dar au ales să rămână acolo unde au fost născuți și acolo unde au ales să-și crească copiii. Republica Moldova este plină de talente, dar trebuie mai multe eforturi pentru a le dezvolta.

Ați vizitat de mai multe ori Republica Moldova. Ați sesizat anumite schimbări în cadrul ultimelor vizite?

Am observat o prosperitate în creștere și am simțit în oameni acea scânteie. Prima mea sosire a fost la amurg, era aproape întuneric, drumul de la Aeroport era destul de întunecat și lipsea iluminarea stradală. Acum am văzut construcții noi, începând chiar de la Aeroport. Străzile sunt mai luminoase și chiar oamenii par mai fericiți.

Noi, cei care locuim în Republica Moldova, nu apreciem sau chiar nu observăm aceste schimbări, e frumos să auzi aceste cuvinte din partea dvs.

Permiteți-mi să vă spun, Republica Moldova este una dintre cele mai curate țări din lume. Am vizitat țări cu potențial economic mai mare și o rată de creștere economică mai mare decât Moldova, dar oamenii din Moldova sunt mândri de ceea ce sunt, iar acest fapt nu l-am observat peste tot. Am observat că aceste schimbări se datorează și persoanelor care lucrează în străinătate. Ne-am dori ca aceștia să lucreze în Republica Moldova, dar economia nu permite acest lucru la moment.

Cred că banii oferiți prin intermediul Provocărilor Mileniului, investiți în autostrada recent construită și în sistemele de irigare, vor ajuta Republica Moldova pentru a consolida potențialul său agricol și a promova produsele sale pe piața europeană. Oamenii vor simți progresul. Știu că schimbările nu vin peste noapte, dar în curând acestea vor fi simțite de toate categoriile de populație.

Republica Moldova este în campanie electorală. Ce părere aveți despre aceste alegeri?

Ei bine, aceste alegeri nu vor schimba prea mult componența conducerii țării. Mă bucur că secretarul Kerry și mai mulți senatori americani au fost în Republica Moldova să-și exprime sprijinul SUA. Statele Unite văd în Republica Moldova un prieten bun. Vă vom spirjini pe calea integrării europene.

Cum ar putea Republica Moldova să devină mai cunoscută în întreaga SUA?

Intenționez să organizez un festival prin care să-i ajut pe oameni să afle mai multe despre Republica Moldova. Am participat la o degustare de vinuri internațională organizată în scopuri caritabile unde erau și vinuri moldovenești, dar cred că e nevoie de un eveniment exclusiv dedicat vinurilor moldovenești. Asemenea acțiuni ar ajuta distribuitorii de vinuri din SUA să înțeleagă calitatea produselor pe care le are țara dumneavoastră.

Sunt pași mici, dar convingători.

Vorbind de corupție, cum poate Republica Moldova să lupte cu această problemă?

Republica Moldova are nevoie de legi puternice, dar și de educarea publicului. Populația trebuie să înțeleagă că fenomenul este inaccesbil.

Trebuie consolidat statutul de drept, guvernarea deschisă, transparentă, educarea responsabilă a oamenilor simpli și a liderilor, iar rezultatele vor fi simțite.

Uniunea Europeană investește mult în Republica Moldova, însă există o categorie mare a populației care au aspirații pro-Est. Cum explicați?

Republica Moldova trebuie să se apropie de Uniunea Europeană, mă refer aici la standardele și legile care vor veni în folosul comuității. Legile nu vor fi schimbate în mod arbitrat și fără motive întemeiate. Ceea ce se întâmplă cu embargul impus de Rusia, nu se va întâmpla niciodată cu țările europene.

Mulțumim!

Lina Grâu, Oxana Greadcenco

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.