Schimb de replici în Parlament! Dumitru Diacov: Voronin, Dumnezeu şi alţii! Vladimir Voronin: Aşa şi este

Un schimb de replici între democratul Dumitru Diacov și comunistul Vladimir Voronin a animat atmosfera în prima şedinţă a Parlamentului din sesiunea primăvară-vară. Subiectul a constituit majoritatea parlamentare nou constituită în Legislativ.

Astfel, după ce liberal-democraţii au anunţat despre excluderea din grupul său parlamentar a celor 7 deputaţi care au votat Guvernul Filip, socialiştii au cerut să fie nominalizaţi toţi cei care fac parte din noua majoritate parlamentară.

Subiectul a fost abordat de Dumitru Diacov care a declarat că formarea ad-hoc a unor majorităţi parlamentare s-a întâmplat şi în trecut, invocând învestirea Executivului în 1999, „când cu ajutorul lui Voronin, Dumnezeu şi alţtora a fost votat Guvernul Braghiş”.

„Stimaţi colegi, privind formarea unei majorităţi parlamentare. Noi întotdeauna mergem pe buchia regulamentului, dar uneori şi conform tradiţiilor. Dacă ne aducem aminte în 1999 a existat fix o astfel de situaţie, când s-a creat o majoritate parlamentară ad-hoc. Şi atunci, cu ajutorul lui Voronin, Dumnezeu şi atora s-a votat  Guvernul Braghiş”, a menţionat Dumitru Diacov.

Mai mult, preşedintele de onoare al PDM a spus că formarea acestei majorităţi parlamentare este una legală şi „Constituţia nu o interzice”.

Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, a oferit dreptul la replică comunistului Voronin, dar a remarcat că nu prea există motiv:„ Aţi fost pus într-un şir interesant: Voronin, Dumnezeu şi alţii”.

„Aşa şi este”, a răspuns modest Vladimir Voronin, stârnind zâmbete în Parlament. El a spus totuşi că „votul pentru Guvernul din 1999 nu a fost unul ad-hoc”. “A fost unul conștient pentru că țara era în situație complicată, atunci a fost un vot și nimic”, s spus politicianul.

Totuşi, preşedintele PCRM nu s-a abţinut şi a spus că „Dumitru Diacov s-a purtat ieri la şedinţa Biroului Permanent cu „svolocism” , pentru că s-a opus ca președinții de fracțiune să facă declarații la începutul ședinței”.

De notat că în prezent din cei 101 deputaţi în Parlamentul Moldovei 26 sunt neafiliaţi, aceasta după ce şi-au părăsit fracţiunile parlamentare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.