Sâmbătă, a fost reconstituit Partidul Naţional-Liberal

Sâmbătă, la Chişinău, a avut loc Congresul de reconstituire a Partidului Naţional-Liberal (PNL). Această reconstituire a fost înfăptuită de către un grup de iniţiativă, format din persoane care au părăsit Alianţa „Moldova Noastră”.

Congresul a început cu şlagărul anilor ’90 „O, libertate, sfântă libertate”, interpretat de Angela Bucico, în sală dominând o atmosferă de entuziasm general (video cu O, libertate, sfântă libertate – mai jos). Se observa o prezenţă masivă a tinerilor veniţi din toată republica. La congres, au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Forului Democrat al Românilor, în frunte cu Nicolae Dabija. Potrivit grupului de iniţiativă, PNL întruneşte peste 6000 de membri, printre aceştia fiind Ion Iovcev, directorul liceului cu predare în baza grafiei latine din Tiraspol, precum şi Mircea Rusu, fost candidat la postul de primar al municipiului Chişinău.

Precizăm că PNL s-a destrămat în urmă cu cinci ani, iar membrii săi s-au încadrat ulterior în mai multe partide, ultimul fiind Alianţa „Moldova Noastră”.

PNL se pronunţă acum pentru constituirea Uniunii interstatale România – R. Moldova, în vederea accelerării procesului de aderare la UE şi de soluţionare politică definitivă a conflictului transnistrean.

Preşedinte al PNL a fost aleasă deputata Vitalia Pavlicenco, iar vicepreşedinţi – Anatol Ţăranu, Ion Iovcev şi Octavian Grama.

„Partidul acceptă cedarea unei părţi din suveranitatea statală doar în cazul formării Uniunii interstatale România – R. Moldova şi aderării ţării noastre la UE”, a subliniat Anatol Ţăranu.

La congresul de reconstituire a participat şi Oleg Serebrian, preşedintele PSL. El a declarat că „restabilirea PNL este un pas în vederea consolidării liberalismului în R. Moldova. E posibil ca, peste câteva luni, cele două formaţiuni politice, poate şi altele de orientare liberală, să constituie acea formaţiune politică, unică şi puternică, spre care ne-au îndemnat colegii din România”, a remarcat el.

Vitalia Pavlicenco a anunţat că noul partid îşi propune unificarea forţelor liberale. Nu se ştie, însă, dacă aceasta se va produce până la alegerile locale din mai 2007. „Unificarea spectrului liberal, pe doctrina liberală, se realizează în intenţia elaborării unui nou proiect politic pentru 2007, care să dea o nouă speranţă cetăţenilor în alegerile locale. Pentru 2009, pregătim o nouă ofertă economică şi politică. Astfel, împreună, pe segmentul de centru-dreapta, vom putea învinge comuniştii”, a menţionat preşedintele PNL. Ea a remarcat necesitatea unei clase politice credibile, pentru ca, împreună cu România, să acceadă în familia europeană. În discursurile liderilor penelişti s-a atras atenţia asupra necesităţii de a promova tinerii pentru crearea unei noi clase politice, mult aşteptată de populaţie.

Dumitru Jioară, coordonatorul organizaţiei de tineret PNL, susţine că PNL are circa 600 de membri tineri. „Pregătim o elită politică tânără. La scrutinul din mai, vom înainta liste, în care circa 60 la sută dintre candidaţi vor reprezenta generaţia noastră”, a spus Dumitru Jioară. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.