Rusia sugerează că ar putea “interveni” pentru “apărarea suveranităţii” Ucrainei

Rusia ar putea interveni pentru apărarea suveranităţii Ucrainei în virtutea unui acord încheiat cu Statele Unite după încheierea Războiului Rece, sugerează un consilier prezidenţial rus, Serghei Glaziev, citat de Kommersant Ucraina, care, la rândul său, este citat de Realitatea.

Glaziev a făcut referire la un acord dintre Rusia şi SUA din anul 1994 prin care Moscova a fost “garantul” suveranităţii Ucrainei după decizia Kievului de a renunţa la armele nucleare rămase din perioada sovietică.

“Occidentul trebuie să înceteze acţiunile de şantaj şi intimidare”, a continuat consilierul preşedintelui Vladimir Putin, subliniind că, aparent, Statele Unite ar miza pe o “lovitură de stat” în Ucraina.

De altfel, Glaziev a cerut Statelor Unite să înceteze finanţarea “rebelilor” din Ucraina, o referire la protestatarii proeuropeni.

Ucraina se confruntă cu o criză politică fără precedent după ce Administraţia Viktor Ianukovici a refuzat, în noiembrie 2013, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia. Protestele s-au intensificat de aproximativ o lună, în contextul adoptării unor legi care permiteau dispersarea brutală a manifestaţiilor. Legile controversate au fost ulterior abrogate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.