Rusia miine ar putea sa recunoasca Transnistria

inca niciodata regimurile rebele din spatiul postsovietic nu s-au aflat mai aproape de obiectivul urmarit ca pina acum. Reuniunea reprezentantilor republicilor autoproclamate din fosta URSS, care s-a desfasurat la 14 si 15 septembrie la Moscova, pentru prima oara a fost incurajata deschis de Kremlin sa lupte pentru secesiune. Mai multi dintre ei s-au aratat convinsi ca Moscova ar putea chiar miine sa-i recunoasca oficial. „Evenimentul de la Moscova este o incercare de a acorda legitimitate demersurilor separatiste, prin care Rusia arata ca va juca cartea regimurilor separatiste si in continuare”, a declarat pentru FLUX directorul organizatiei neguvernamentale „IDIS-Viitorul” Igor Munteanu.

in opinia lui Munteanu, „Rusia s-a dovedit a fi in ultimul deceniu un adevarat cuib de impulsionare a initiativelor secesioniste in tarile din spatiul CSI”. „De fiecare data Moscova a stimulat aceste miscari urmarind scopul de a santaja guvernarile legitime ale fostelor republici sovietice prin mentinerea lor in propriul spatiu de gravitate”, a conchis el.

La rindul sau, ministrul Reintegrarii, reprezentatul Republicii Moldova la procesul de negocieri a conflictului transnistrian, Vasili Sova, considera ca „fiecare tara care se confrunta cu problema separatismului, este in drept sa o examineze in contextul securitatii sale nationale si al stabilitatii statului”. „Regretam ca reprezentantii acestor regimuri separatiste obtin posibilitatea pe teritoriul altor state, de a examina chestiuni, care din start sunt sortite esecului fiind in afara cadrului juridic international si in afara principiilor dreptului international care functioneaza in prezent in cadrul relatiilor interstatale”, a conchis Sova.  // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.