Rusia în război contra Georgia?

Președintele georgian Mikhail Saakashvili a cerut comandanților săi să pregătească un plan pentru "apărarea generală", acuzând Rusia că dorește "răsturnarea democrației georgiene".

Rusia nu numai că a renunțat la "planul său de a controla Georgia, dar încă lucrează intens la asta," a spus Saakashvili, la o întâlnire cu comandanți armatei și oficiali din cadrul Ministerului Apărării. Președintele susține că analiza sa se bazează pe "retorica și razboiul informațional dus zilnic, minut cu minut de Rusia împotriva Georgiei," scrie ziare.com cu referire la RT.

Liderul georgian se așteaptă la un atac "din partea dușmanilor….din partea teritoriilor curățate etnic," referindu-se la Abkhazia și Osetia de Sud, recunoscute de Rusia ca state independente în 2008.

Saakashvili a dat ordin armatei să "ardă fiecare metru patrat din teritoriul georgian" de sub armata inamică dacă aceștia se decid să invadeze țara. Pentru aceasta, țara își va dezvolta nu numai forțele armate, ci și un sistem civil de apărare, a spus acesta. Apărarea țării este o "obligație pentru fiecare cetățean" și "fiecare sat ar trebui să fie capabil să se apere".

Chiar dacă Tbilisi a redus bugetul destinat armatei din cauza crizei economice, "banii vor fi investiți în educație, antrenare și creșterea profesionalismului," a spus Saakashvili.

Intre timp, armata georgiană câștiga experiență în Afganistan. Participarea trupelor în operațiunile din acea țara este importantă din punct de vedere geopolitic, deasemenea fiind și o "școala militară foarte bună", precizează Saakashvili. "Avem nevoie de experiență, precum avem nevoie de apărare totală," a adăugat acesta.

"Frica vede pericol peste tot," a declarat o sursa anonimă din Ministerul Apărării din Rusia pentru publicația Nezavisimaya Gazeta. "Nimeni nu planuiește vreo acțiune împotriva Georgiei, decât daca guvernul sau repetă acțiunile crude la care a dat curs acum doi ani. Greșelile acelor acțiuni au fost dezastruoase pentru liderii Georgiei, și ar fi trebuit sa fi învățat lecția".

Discursul președintelui nu a conținut vreo amenințare reală, crede analistul politic georgian Gia Khukhashvili. Când vorbește în fața armatei, fiecare lider încearcă să ridice moralul, pentru că acestea "sunt regulile jocului", a spus acesta. Razbunarea militară împotriva Rusiei "este ilogică," a adăugat acesta.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.