Rusia cu Medvedev: nimic nou pentru Moldova

Credeţi că se va schimba ceva în relaţiile dintre Federaţia Rusă şi R. Moldova odată cu venirea lui D. Medvedev în fruntea statului rus?

Dumitru Braghiş, preşedinte al PSD
Relaţiile nu se vor schimba doar cu schimbarea unuia dintre liderii de la Moscova, acestea sunt determinate în foarte mare măsură de conţinutul şi orientarea politicii interne şi tonalitatea politicii externe a Chişinăului. Sper ca eventualele evoluţii să fie în favoarea Chişinăului, iar retorica în relaţiile noastre bilaterale să se bazeze în special pe interesele cetăţenilor, nu pe interese politice de promovare a imaginii partidului de guvernământ. Trebuie să găsim limbaj comun, să nu fim în permanentă confruntare şi tensiune, aşa cum se întâmplă în prezent în relaţiile RM cu ţările străine, inclusiv cu Rusia. Ne confruntăm cu vecinii, cu partenerii strategici, cu Europa… Care e sensul politicii promovate de guvernarea actuală? Este important cine este la Moscova, dar nu e mai puţin important cine face politica noastră.

Vladimir Filat, preşedinte al PLDM
Schimbări esenţiale în politica internă şi externă a F. Ruse, inclusiv în relaţia cu Moldova, nu vor avea loc odată cu venirea lui Medvedev, deoarece tot Putin va fi cel care va determina politicile. Să nu uităm că ex-liderul de la Kremlin a fost oficializat în funcţia de preşedinte al unui partid cu majoritate constituţională în legislativul Rusiei şi că un şir de prerogative pe care le avea şeful statului au fost transmise deja către prim-ministru, funcţie pe care o va deţine Putin. Ar fi greşit ca noi, aici, la Chişinău, să aşteptăm schimbări de atitudine din partea F. Ruse sau a oricărui alt stat pentru a ne atinge scopurile. Este normal şi absolut necesar ca RM să meargă coerent spre obiectivul declarat, pe care şi-l doreşte realizat marea majoritate a cetăţenilor RM – integrarea în UE. Iar relaţiile noaste externe urmează să fie construite anume prin prisma acestor aspiraţii atât cu Rusia, cât şi cu alte state. Ele nu ar trebui să depindă de schimbările la vârf într-o ţară sau alta.

Dumitru Diacov, preşedinte al PD
Sperăm ca relaţiile să fie mai active, iar dialogul mai eficient. Medvedev este un politician din noua generaţie, cu o mentalitate mai proaspătă, neimplicat în diferite evenimente neplăcute… Dar trebuie să înţelegem că relaţiile nu depind doar de Moscova, ci şi de Moldova. Este important ce poziţii luăm, cum ne apărăm interesele. Desigur, Rusia va continua să-şi impună punctul de vedere – aşa fac toate ţările mari, indiferent cine e la putere. Problema este cum răspundem noi. Să ne transformăm în războinici nu are rost, trebuie să devenim o ţară previzibilă, cu poziţii clare, un partener serios care să impună respect, nu numai în relaţia cu Rusia, dar cu toate ţările şi organismele internaţionale. Dacă vom continua să ne schimbăm opiniile de trei ori pe săptămână, nimeni nu ne va lua în serios, iar mulţi vor încerca să exploateze în folosul lor oscilaţiile noastre.

Anatol Ţăranu, vicepreşedinte al PNL
Nu vor interveni schimbări de esenţă, fiindcă, după toate probabilităţile, centrul de putere în Rusia se va muta din Kremlin spre Casa Albă şi, cel puţin încă un an, influenţa lui Putin va fi hotărâtoare. Totodată, la Chişinău încă un an se va menţine actuala guvernare, care a demonstrat că nu este capabilă să întreprindă paşi constructivi în ceea ce priveşte politica externă. Dacă am putea să ne aşteptăm la vreo schimbare, teamă-mi-e că doar în sensul înrăutăţirii. Am în vedere cedarea de către Moldova a poziţiilor sale din punct de vedere al interesului naţional, înainte de toate în problema transnistreană. Or, proiectul concepţiei securităţii naţionale, care e în parlament, arată că RM tot mai mult se aşază în albia intereselor ruse în ceea ce priveşte politica externă, ceea ce contravine intereselor cetăţenilor RM.

Leonid Bujor, secretar al fracţiunii parlamentare a AMN
Noul preşedinte rus vine din echipa lui Putin, care va fi premier, de aceea nu văd o perspectivă de schimbări radicale. Sper totuşi că F. Rusă va da dovadă de mai multă corectitudine în soluţionarea principalei probleme unde ea poate influenţa pozitiv – diferendul transnistrean. În plan economic, nu cred că vor surveni schimbări de genul micşorării preţului la gaze, despre care vorbesc comuniştii când se duc prin sate. În toate „surprizele” pe care ni le-a făcut Rusia în ultimii ani, cum ar fi interdicţiile la importul de vinuri, e vinovată în mare măsură conducerea de la Chişinău, nu cea de la Moscova. Când discuţi de la egal la egal şi ai mesaje clare, oponentul ţine cont de opinia ta, dar dacă mergi la Bruxelles cu un mesaj, acasă ai alt mesaj, iar la Moscova te duci cu al treilea, nu poţi fi respectat. RM trebuie să aibă relaţii frăţeşti cu România, prieteneşti cu Ucraina şi reciproc avantajoase cu F. Rusă, care, din punct de vedere economic, rămâne unul din partenerii noştri strategici (Alina Ţurcanu).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.