Rusia continua sa ameninte Chisinaul cu sanctiuni

Rusia si-a continuat seria de amenintari cu introducerea de sanctiuni impotriva Republicii Moldova, in semn de represalii fata de blocada economica impusa regimului separatist de la Tiraspol.

Ministrul adjunct de Externe al Federatiei Ruse, Valeri Loscinin, a declarat ca solicitarea Dumei de Stat, din 18 februarie, privind posibilitatea introducerii unor sanctiuni economice fata de Republica Moldova este examinata „foarte serios” de catre Guvernul de la Moscova.

„Examinam in Guvern modul in care am putea aplica pirghiile economice respective fata de Moldova, tinind cont de actiunile neprietenesti ale administratiei moldovene. Vom actiona in conformitate cu legislatia noastra, cu acordurile bilaterale in vigoare si, bineinteles, in primul rind, tinind cont de interesele partii ruse, inclusiv, ale oamenilor de afaceri rusi”, a declarat Valeri Loscinin in fata plenului Dumei de Stat.

Printre masurile sugerate guvernului de catre Duma rusa se numarau oprirea importurilor de vinuri si tutun, aplicarea tarifului mondial la importul moldovenesc de gaze naturale si introducerea de vize pentru cetatenii Republicii Moldova, cu exceptia celor din autoproclamata Republica Moldoveneasca Nistreana.

Cit de realiste sunt aceste amenintari?

Analistul economic, Valeriu Prohnitchi, evalueaza cit de realizabile sunt aceste amenintari ale Federatiei Ruse.

„Este destul de posibila majorarea tarifelor pentru gazul care este furnizat de Gazprom si nu intimplator Rusia a sustinut, a animat chiar, crearea in Transnistria a unui importator de gaze care ar fi separat de intreprinderea „Moldovagaz”. Crearea unei intreprinderi separate in Transnsitria, intr-adevar, lasa Rusiei mina libera de a aplica tarife separate pentru Transnistria si pentru Moldova din dreapta Nistrului, ca sa spunem asa”.

Pe de alta parte, Valeriu Prohnitchi s-a aratat sceptic fata de perspectiva introducerii vizelor pentru cetatenii moldoveni care calatoresc in Rusia, cu exceptia celor din regiunea nistreana, intrucit aceasta ar insemna recunoasterea Transnsitriei ca entitate statala.

Or, considera analistul, Rusia nu-si poate permite acest lucru in actuala conjunctura internationala. in opinia sa, Rusia nu va introduce restrictii nici pentru importul de vinuri din Republica Moldova, deoarece aceasta ar fi in defavoarea oamenilor de afaceri rusi, carora le apartin peste 80 la suta din fabricile de vin moldovenesti.

„Eu cred insa ca pina la urma Rusia, chiar daca poate sa aplice anumite sanctiuni, totusi isi va reconsidera afirmatiile care sunt pripite. Aceasta din cauza ca, in primul rind, in Rusia nu exista un centru unic de luare a deciziilor, desi, evident, pina la urma, Kremlinul are ultimul cuvint de spus. in cazul dat noi am avut posibilitatea sa ne convingem ca in, spre exemplu, Ministerul Economiei din Federatia Rusa, nu este simpatizata ideea introducerii unor asemenea sanctiuni, pentru ca, evident, lumea acolo gindeste in termenii rationalitatii economice”.

Relatiile moldo-ruse s-au degradat considerabil in ultimele saptamini, in special, dupa ce Presedintele Vladimir Voronin a acuzat Rusia de implicare directa in campania electorala din Republica Moldova, iar mai multi cetateni rusi au fost expulzati, fiind acuzati de consultanta electorala ilegala.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.