Rusia ar fi trimis la granița cu Ucraina avioane de vânătoare

Rusia a desfășurat la granița cu Ucraina o escadrilă de avioane de vânătoare MiG-29 și efectuează zboruri de recunoaștere, a declarat miercuri, la Kiev, directorul Centrului de analiză de pe lângă Consiliul de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Vladimir Cepovoi, citat de agenția ucraineană de presă Ukrinform, informează Agerpres.ro

O escadrilă de (avioane) MiG 29 a fost desfășurată la baza aeriană din Millerovo (regiunea Rostov, sudul Rusiei), care se află la numai 30 km de granița ucraineană’, a indicat el, subliniind că forțele aeriene ruse și-au intensificat zborurile de recunoaștere de-al lungul frontierei cu Ucraina.

‘Avioanele rusești efectuează îndeosebi zboruri în zona frontierei cu regiunea Lugansk’, a mai spus oficialul ucrainean, care susținuse anterior că Rusia a concentrat la granița cu Ucraina un număr mare de tancuri, cu însemne de identificare ucrainene, posibil în scopuri de provocare.

Aceste noi informații privind mobilizarea de forțe ruse la frontiera ucraineană intervin în contextul în care camera superioară a parlamentului federal rus (Consiliul Federației) a revocat miercuri rezoluția care îl autoriza pe președintele Vladimir Putin să trimită forțele armatei ruse în Ucraina.

Situația rămâne tensionată în sud-estul Ucrainei, unde, în pofida armistițiului provizoriu decretat unilateral de Kiev la 20 iunie, continuă atacurile de ambele părți.

Președintele prooccidental al Ucrainei, Petro Poroșenko, a indicat miercuri seara că rebelii au încălcat de cel puțin 52 de ori armistițiul decretat de el, ceea ce a dus la moartea a 18 persoane și rănirea altor 27, într-o teleconferință cu președintele Franței, Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Armistițiul decretat în zona operațiunii speciale din estul Ucrainei a început la 20 iunie, ora locală 22.00, și va dura până vineri, 27 iunie, ora locală 10.00.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.