Rusia acceptă implicarea UE în rezolvarea conflictului transnistrean

De Victoria Ungureanu

Agenţia informaţională ruseasca Itar-tass, a citat declaraţia ministrului de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, care a declarat că dacă Uniunea Europeană nu a rupt în 2003 semnarea memorandumului Kozak, ar fi fost deja în Transnistria. Declarația lui Lavrov a survenit după ce Germania a cerur Rusiei evacuarea trupelor armate ruse de pe teritoriul transnistrean, în schimbul promovării ideii de securitate europeană, iniţiată de preşedintele rus, Dmitrii Medvedev.

Lavrov crede că implicarea Uniunii Europene în menţinerea păcii din Transnistria este destul de posibilă: “Sunt sigur că participarea UE la misiunea de menţinere a pacii din Transnistria este destul de posibilă, şi acest lucru este clar fixat în documentul semnat de preşedintele Rusiei şi cancelarul Germaniei”, a specificat Serghei Lavrov.
 

Oficialul rus crede că şi Tiraspolul ar trebui să conştientizeze iportanţa acestor negocieri: “Pentru reluarea negocierilor, Tiraspolul trebuie să înţeleagă clar cine vorbeşte pentru conducerea Moldovei. Deocamdată, însa, răsună declaraţii destul de contradictorii, ceea ce adaugă nedorinţa părţii transnistrene să se aşeze la masa de negocieri. Totuşi, am decis astăzi că Rusia şi UE vor face tot posibilul ca părţile să revină căt mai curând la masa de dialog”, a declarat ministrul rus de Externe.

Amintim că la începutul lunii iunie, cancelarul federal Angela Merkel şi preşedintele rus, Dmitrii Medvedev, au semnat un Memorandum, prin care au convenit să creeze comitetul UE – Rusia pe probleme de politica externă şi securitate, la nivelul miniştrilor de Externe. Potrivit unor experţi germani, Merkel ar fi cerut Rusiei să-şi retragă armata din Transnistria ca o condiţie obligatorie pentru discuţiile ulterioare în cadrul acestui comitet.

De aceeşi părere este şi premierul Vlad Filat care a declarat că Federaţia Rusă, trebuie să-şi retragă muniţiile şi contingentul militar, care le păzeşte, de pe teritoriul Moldovei şi a propus lansarea consultărilor cu privire la transformarea actualei operaţiuni de menţinere a pacii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.