Rusia a fost şi va fi partenerul nostru strategic – Vladimir Voronin

Moldova.ORG — "Rusia a fost şi va fi partenerul nostru strategic, – a spus Preşedintele. -Aceasta nu depinde de dorinţa lui Voronin sau a partidului guvernator. Aşa a dispus istoria".

În acest context şeful statului a menţionat "Şi nu e vorba numai de piaţa rusă, nici de exportul gazelor. În primul rând, este vorba despre numeroaslele relaţii între oameni, pentru care prietenia moldo-rusă este o axiomă”, a menţionat Vladimir Voronin. – Axiomă, dobândită, apropo, inclusiv în tranşeele Marelui Război pentru Apărarea Patriei".

"Relaţiile noastre cu Rusia sânt un organism viu, în care nu poţi tăia ca în carne vie, iar problemele legate de exportul vinurilor si cărnii moldoveneşti în Rusia, precum si cele legate de importul gazului rusesc, "vor fi degrabă uitate".
Preşedintele si-a exprimat speranţa ca, in viitorul apropiat, Moldova si Rusia vor gasi si un numitor comun in ce priveşte diferendul transnistrean.- a relevat Voronin. – Ce este nou în această poziţie a noastră? Nimic! Pe această poziţie ne aflăm în ultimii şase ani. Şi aceasta este principalul. Iar problemele vinului, gazelor, exportului de produse agricole sînt doar episoade, care se vor uita în curând".
"Atmosfera, în care are loc dialogul nostru cu Rusia, se deosebeşte principial de tot ce a fost în trecut, – a specificat Voronin. – În ultimele luni am făcut multe pentru a ne înţelege unii pe alţii. A înţelege logica acţiunilor, logica deciziilor adoptate, aprecierea unor sau altor paşi întreprinşi. Adică înţelegerea reciprocă nu s-a produs pe neaşteptate ca o revelaţie".

"Când unii politicieni încep să vorbească despre faptul că "societatea moldovenească trebuie să clarifice, ce fel de concesii a făcut Voronin şi cum a trădat Moldova", aceşti politicieni trebuie să înţeleagă un lucru simplu. Nu trebuie să judecaţi după sine! Nu are rost să consideraţi ideile despre Patrie şi principiile proprii valori universale", a declarat Voronin.

Preşedintele ţării a spus că "anume aceşti politicieni au încercat să folosească perfid asistenţa Rusiei în ultimele alegeri parlamentare, iar a doua zi după alegeri au început să solicite ba ieşirea din CSI, ba intrarea imediată în NATO, ba aderarea la România, ba suspendarea misiunii UE la frontieră. Aceşti politicieni îşi schimbă mereu orientarea. Ba sânt proruşi, ba proromâni, ba protransnistreni".

"Pentru societate este clar doar un singur lucru – aceştia nu sânt politicieni promoldoveni, – a menţionat Voronin. – Ei sânt mercenari politici. Ei apără interese străine, fără a uita totodată de interesele proprii".

Voronin şi-a exprimat convingerea că "Rusia, la fel ca SUA, UE, Ucraina, OSCE, porneşte de la faptul că în urma reintegrării Moldova trebuie să devină un stat puternic".

"Anume despre aceasta am discutat cu Preşedintele Putin", a conchis Voronin.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.