Romania si SUA reitereaza sustinerea formatului „5+2” in reglementarea transnistreana

Romania si SUA reitereaza sustinerea formatului de negocieri “5+2” in reglementarea diferendului transnistrean. Aceasta pozitie a fost sustinuta de adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si euro-asiatice David Merkel si secretarul de stat al Ministerul roman de Externe, Raduta Matache.

Potrivit unui comunicat al MAE de la Bucuresti, David Merkel s-a aflat luni la Bucuresti, unde a participat la o runda de consultari pe tema perspectivelor solutionarii diferendului transnistrean.

Vizita sa intervine in conditiile in care la Moscova s-au facut recent declaratii legate de dorinta de a interveni in solutionarea conflictului din Transnistria prin reactivarea planului Kozak, pe care R. Moldova l-a respins in 2003, la insistentele Occidentului. Planul Kozak propus de Moscova prevedea un stat federal in care Transnistria s-ar fi bucurat de o larga autonomie, iar fortele ruse ar fi ramas in regiune pentru a superviza aplicarea acordului.

"Cele doua delegatii au reafirmat sprijinul pentru solutionarea conflictului transnistrean in cadrul formatului consacrat de negocieri “5+2” si pentru activitatea grupurilor de lucru privind masurile de sporire a increderii intre cele doua maluri ale Nistrului", se arata in documentul MAE.

De mentionat ca aceasta a fost prima vizita la Bucuresti a adjunctului asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si euro-asiatice, care este si reprezentantul SUA in cadrul formatului de negocieri pe problematica transnistreana.

David Merkel a vizitat si Republica Moldova la inceputul lunii octombrie pentru a discuta cu partile implicate in conflictul transnistrean – Chisinaul si Tiraspolul – despre perspectivele reluarii negocierilor.

Oficialul american a criticat atunci Tiraspolul pentru compromiterea relansarii dupa mai bine de doi ani a negocierilor in formatul “5+2”, care erau planificate pentru 7-8 octombrie la Viena. Reprezentantii Tiraspolului au refuzat sa vina la Viena pentru ca pana la data reuniunii nu a avut loc intalnirea dintre presedintele moldovean Vladimir Voronin si liderul transnistrean Igor Smirnov.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.