Rezumatul zilei a 11-a. Aeroportul din Vinița, distrus, „orașul Mariupol a încetat să mai existe”

Citește mai jos principalele evenimente legate de războiul din Ucraina, știri din Republica Moldova, dar și din întreaga lume.

Moldova

216 mii de cetățeni ucraineni au intrat în Republica Moldova

Începând cu 24 februarie și până în prezent, două mii două sute de cetățeni străini au solicitat azi, dintre care 1429 sunt cetățeni ucraineni. (Sursă: Biroul Migrație și Azil)

În această perioadă, pe teritoriul Republicii Moldova, fluxul de traversări la frontiera de stat a cetățenilor ucraineni este de 354.831 de traversări, dintre care 216.490 pe sensul de intrare și 138.341 pe sensul de ieșire. (Sursă: Poliția de Frontieră)

Ajutor de peste jumătate de milion de euro din partea statului Israel

Israel va dona peste 550 mii de euro pentru ajutor umanitar refugiaților ucraineni aflați pe teritoriul Republicii Moldova. Ajutorul va fi direcționat către procurarea utilajului medical. (Sursă: Ambasada Republicii Moldova în Israel)

Șeful misiunii FMI pentru Moldova, în vizită la Chișinău

Ruben Atoyan, șeful misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) se va afla la Chișinău în perioada 9-16 martie. Scopul vizitei este evaluarea consecințelor războiului din Ucraina, cât și sprijinirea autorităților moldovenești în eforturile de a răspunde crizei din regiune. (Sursă: FMI)

Ucraina

Orașul Mariupol, în lupte grele

Situația din Mariupol este una „foarte complicată”, în contextul în care locuitorii orașului nu au curent electric, apă și căldură, iar din cauza bombardamentelor care continuă de șase zile oamenii nici nu pot recupera cadavrele de pe străzi „Orașul Mariupol a încetat să mai existe”, a spus oficialul edilul. (Sursă: Vadim Boicenko, primarul or. Mariupol)

Ieri, 5 martie, evacuarea civililor printr-un coridor umanitar a fost amânată, autoritățile ucrainene acuzând forțele ruse că nu au respectat acordul de încetare temporară a focului. Astăzi, la 12:00, autoritățile au mai făcut o tentativă de evacuare a populației, care, la fel, a eșuat.

Un grup de separatiști din regiunea Ivano-Frankivsk, arestați

Un grup de separatişti proruşi a fost arestat în regiunea Ivano-Frankivsk, în sud-vestul ţării. Acesta intenţiona să creeze „noi republici populare”, după modelul autoproclamatelor republici Doneţk şi Luhansk. (Sursă: Serviciul de Securitate al Ucrainei)

Agenţii de ordine ucraineni i-au reţinut pe organizatorii unor noi republici populare în vestul Ucrainei. Obiectivul colaboraţioniştilor era să destabilizeze situaţia în ariergarda militarilor ucraineni pe fondul ofensivei trupelor ruse care au invadat Ucraina.

Aeroportul din Vinița, distrus în totalitate

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că aeroportul din Vinița este complet distrus în urma unui atac cu opt rachete. „Ei [ruşii] continuă să distrugă infrastructura noastră, viaţa noastră, pe care am construit-o noi înşine, părinţii noştri, bunicii noştri, generaţii de ucraineni”, a spus el într-o înregistrare video postată pe contul oficial de Telegram al preşedintelui.

Zelenski a cerut din nou Occidentului să închidă spaţiul aerian deasupra Ucrainei.

Voluntari din 52 de țări ale lumii vor să se alăture armatei ucrainene

Aproape 20 de mii de cetățeni străini din 52 de țări și-au manifestat intenția de a se alătura armatei ucrainene. (Sursă: Dmîtro Kuleba, Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei)

Externe

Proteste anti-război și arestări în Rusia

În Rusia astăzi au avut loc proteste în 44 de orașe rusești. Peste 2578 de protestatari au fost arestați. (Sursă: OVD Info).

Autoritățile ruse însă prezintă o cifră și mai mare – peste 3500  (Sursă: Reuters)

Printre cei reținuți sunt și mai mulți jurnaliști. Jurnalistul SOTA, Fiodor Orlov, a fost atacat din spate de către forțele de ordine chiar în timpul unei transmisiuni live. (Sursă: SOTA)

Sute de oameni au protestat în Taiwan împotriva invaziei rusești în Ucraina

Sute de oameni s-au adunat duminică în capitala Taiwanului, Taipei, pentru a protesta față de invazia Rusiei în Ucraina. Printre demonstranți s-au numărat ucraineni care locuiesc în Taiwan și parlamentari taiwanezi. Au fluturat steagurile Ucrainei și Taiwanului și au ținut pancarte pe care scria „Fără război” și „Taiwanul este alături de Ucraina”.

Boris Johnson promite un plan din 6 puncte care va opri războiul

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, va întocmi un plan de acțiune în 6 puncte pentru a asigura „ratarea ambițiilor” lui Vladimir Putin, înființarea unei coaliții umanitare pentru Ucraina și sprijin pentru ca țara să se poată apăra. De asemenea, va include măsuri prin care să se obțină rezultate maxime din impunerea de sancțiuni economice Rusiei. Planul va fi discutat săptămâna viitoare cu liderii din Europa și din Canada. (Sursă: CNN)

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.