Reuniunea ministeriala a OSCE de la Ljubljana s-a incheiat fara adoptarea Declaratiei finale

Cea de-a 13-a Reuniune ministeriala a OSCE de la Ljubljana s-a incheiat, pentru al treilea an la rand, fara adoptarea Declaratiei finale a reuniunii. Delegatia Federatiei Ruse a folosit dreptul de veto asupra acestui document, refuzand sa promita ca va incepe retragerea prezentei sale militare din Moldova si Georgia.

Presedintele in exercitiu al OSCE, Dmitrij Rupel, a declarat, citat de AFP, ca acordul asupra documentului nu a fost atins, din cauza refuzului Federatiei Ruse de a promite ca va incepe retragerea prezentei sale militare din Moldova si Georgia.

In finalul reuniunii, ministrul de Externe, Andrei Stratan, si-a exprimat regretul pentru faptul ca, datorita pozitiei unui stat-membru, nu s-a reusit adoptarea documentului final al Reuniunii si nici a unei Rezolutii cu privire la Moldova.

El a subliniat ca Moldova este ferm determinata sa gaseasca o solutie politica a crizei transnistrene, bazata pe principiile suveranitatii si independentei R.Moldova. In plus, aceasta solutie va fi elaborata pe baza principiilor stabilite de Parlament la 22 iulie si va oferi regiunii transnistrene statut de autonomie in cadrul R.Moldova.

Seful diplomatiei de la Chisinau a mai spus ca actiunile destabilizatoare ale Tiraspolului impotriva locuitorilor din Zona de Securitate trebuie sa fie condamnate de comunitatea internationala. Totodata, Stratan a reiterat necesitatea internationalizarii formatului de pacificare in Zona de Securitate si s-a declarat ingrijorat de amanarea inspectiei OSCE la depozitele milare din stanga Nistrului. “Monitorizarea intreprinderilor din blocul militar amplasate in regiunea din stanga Nistrului trebuie urgentata”, a mai spus el.

Stratan a adresat un apel catre partea rusa, solicitand retragerea prezentei militare a acesteia in stanga Nistrului, conform angajamentelor asumate de catre Rusia la Summit-ul de la Istanbul din 1999.

Mentionam ca si Reuniunile ministeriale ale OSCE din anii 2003 si 2004 s-au incheiat fara ca participantii sa adopte o Declaratie finala, datorita pozitiei Federatiei Ruse, care de ambele ori s-a opus sa o semneze.

Potrivit lui Vitali Portnikov, analist la Radio Svoboda, pentru ca Federatia Rusa sa-si inceapa indeplinirea angajamentelor de la Istanbul, ea trebuie sa fie sigura de loialitatea tarilor pe care le vizeaza aceste intelegeri. Portnikov a declarat pentru postul de radio Europa Libera ca Rusia va accepta sa inceapa realizarea acordurilor de la Istanbul, doar atunci cand “va primi asigurari clare ca autoritatile de la Tbilisi si Chisinau vor promova o politica activ pro-ruseasca, nu isi vor etala atasamentul fata de vectorul euro-atlantic si nu vor impiedica existenta regimurilor separatiste. "Pana atunci, Rusia poate doar sa intreprinda masuri pentru a forta schimbarea conducerilor neloaiale ei de la Tbilisi si Chisinau, prin diverse parghii – politice, economice, sau prin sustinerea republicilor autoproclamate", a mai spus Portnikov.  // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.