Republica Moldova va mai Ramane sub Monitorizarea CE

Desi Republica Moldova a facut progrese semnificative in directia reformelor democratice, suspendarea procedurii de monitorizare este prematura, se arata in proiectul de rezolutie al Comitetului de monitorizare a tarilor membre ale Consiliului Europei. Proiectul a fost propus spre aprobare Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Vicepresedintele Legislativului, Maria Postoico, membru al delegatiei moldovenesti la APCE, care a participat la reuniunea Comitetului de monitorizare desfasurata saptamana trecuta in Antalya (Turcia), a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca proiectul de rezolutie urmeaza a fi discutat la sesiunea APCE din 3-7 octombrie curent.

Potrivit sursei citate, proiectul apreciaza atat pozitia pro-europeana a conducerii de la Chisinau, cat si stabilitatea politica existenta. In acest sens, Comitetul de monitorizare va propune APCE sa adreseze un mesaj de incurajare a R.Moldova pe calea integrarii europene. De asemenea, Comitetul va solicita Consiliului Europei sa continue programele democratice in Moldova si finantarea acestora. Pe de alta parte, membrii Comitetului au dat o nota nesatisfacatoare starii de lucruri in sistemul judecatoresc, mass-media, democratia locala, contracararea traficului de fiinte umane, a mai spus Postoico.

La randul sau, deputatul crestin-democrat, Vlad Cubreacov, care a facut si el parte din delegatia moldoveneasca, a apreciat ca documentele Comitetului in cazul Republicii Moldova sunt cele mai favorabile de la aderarea tarii noastre la acest for european.

In opinia lui Cubreacov, daca Republica Moldova va progresa pe calea reformelor democratice, intr-un timpt relativ scurt, va fi posibila suspendarea procedurii de monitorizare, chiar daca membrii Comitetului considera aceasta decizie prematura.

Totusi, parlamentarul crestin-democrat a accentuat ca la sesiunea APCE, s-ar putea sa se puna in discutie si posibilitatea suspendarii monitorizarii, ceea ce va facilita dialogul Republica Moldova – Uniunea Europeana.

In alta ordine de idei, organizatorii conferintei de presa au mentionat ca Josette Durrieu, co-raportor pentru Republica Moldova la APCE, s-a pronuntat pentru organizarea alegerilor parlamentare in Transnistria doar dupa democratizarea si demilitarizarea zonei. Potrivit membrilor delegatiei moldovene, Durrieu s-a aratat “jenata de faptul ca Federatia Rusa si OSCE intentioneaza sa organizeze alegeri in zona transnistreana fara sa ia in consideratie pozitia autoritatilor legitime de la Chisinau”.

Republica Moldova este monitorizata de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei de mai bine de zece ani, cea mai lunga perioada din istoria CE. Anterior, oficialitatile moldovene isi exprimasera speranta ca perioada de monitorizare in etapa de post-aderare a Republicii Moldova la Consiliul Europei ar putea fi incheata la finele anului 2005 sau in prima jumatate a anului viitor. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.