Republica Moldova a progresat la capitolul combaterea corupţiei

Chisinau, Moldova.ORG –Republica Moldova s-a clasat pe locul 81 din 163 ţări incluse în clasamentul internaţional privind Indicele Percepţiei Corupţiei (IPC) 2006, efectuat în Lambsdoff, Universitatea din Passau (Germania).

După cum comunică MOLDOVA.ORG cu referire la studiul sus-numit, indicele pentru ţara noastră, în anul 2006 a constituit 3,2, ceea ce este cu trei zecimi mai mare decât în anul 2005, când Moldova s-a plasat pe locul 95 din 159 ţări şi cu 9 zecimi mai mare decât în anul 2004, când Moldova s-a plasat pe locul 117 din 146 ţări, înregistrând un indice de 2.3.

“Acest fapt semnifică un progres în domeniul prevenirii şi combaretii corupţiei în ţară”, a menţionat Lilia Carasciuc, director executiv Transparency International – Moldova, în cadrul conferinţei de lansare a IPC 2006.

Carasciuc a mai remarcat că IPC de 3,2 în Republica Moldova, pentru 2006, a depăşit media indicelui calculată pentru ţările CSI care constituie 2,5, fiind la un nivel mai înalt faţă de astfel de ţări ca Armenia cu IPC de 2,9, Georgia – cu 2,8, Kazahstan – cu 2,6, Rusia – cu 2,5. Belarus şi Uzbekistan au înregistrat cel mai mic IPC dintre toate ţările CSI – 2,1.

“Progresul Republicii Moldova la capitolul combaterea corupţiei se explică atât prin îmbunătăţirea situaţiei autohtone în contracararea corupţiei, cât şi prin deteriorarea situaţiei respective în astfel de ţări cum ar fi Belarus, Kîrgîstan, Uzbekistan”, a spus Carasciuc.

Media IPC pentru ţările membre ale UE constituie 7,0, maximele fiind înregistrate în Finlanda (9,6) şi Danemarca (9,5), iar minimele – Grecia (4,4) şi Polonia (3,7). IPC pentru ţările candidate pentru aderarea la UE Bulgaria şi România, indicele este de 4,0 şi, respectiv, de 3,1

MOLDOVA.ORG precizeaza: IPC 2006 este un indice agregat calculat pentru 163 ţări ale lumii în baza a 12 cercetări referitoare la perceperea corupţiei realizate de mai multe organizaţii internaţionale. IPC se calculează la o scară de la 0 la 10, unde 0 semnfică corupţie totală, iar 10 – lipsă totală a corupţiei.

De menţionat că, recent, Comisia Europeană a alocat Republicii Moldova 3,3 milioane de euro pentru implementarea Proiectului contra corupţiei, spălării banilor şi finanţării terorismului în Republica Moldova (MOLICO – Moldova 2006-2009). // MOLDOVA.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.