Reprezentantii Moldovei si Transnistriei au ajuns la compromis in problema filialei portului fluvial Bender

Reprezentantii Moldovei si Transnistriei au ajuns joi in cadrul sedintei extraordinare a Comisiei Unificate de Control (CUC) la compromis in problema filialei portului fluvial Bender, i s-a comunicat RIA "Novosti" la centrul de presa al CUC.

Potrivit informatiei centrului de presa, pina la solutionarea de catre judecata a litigiului subiectelor economice (proprietarului portului si arendasului) pe teritoriul portului de incarcaturi Bender (filiala "Varnita") va continua sa stea de garda in regim diurn o patrula a fortelor mixte de pacificare, care a fost instituita conform deciziei CUC din 28 aprilie. Patrula are misiunea de a nu admite pe teritoriul filialei portului trecerea, intrarea si iesirea oamenilor si mijloacelor de transport.

Concomitent, Comisia Unificata de Control s-a adresat partilor (Moldovei si Transnistriei), solicitind sa excluda implicarea structurilor de forta si organelor de ordine in solutionarea problemelor economico-administrative din Zona de securitate, au adaugat la centrul de presa.

Teritoriul sectiei din Varnita a portului fluvial Bender, in conformitate cu contractul cu administratia portului a fost luat sub paza la 21 aprilie de catre o subdiviziune de paza extradepartamentala a Transnistriei. Acest fapt n-a fost aprobat atit de arendasul sectiei portului fluvial, cit si de administratia satului Varnita, aflat sub jurisdictia Moldovei.

in acest loc s-au adunat in curind circa 80 de militieni transnistreni si politisti moldoveni. La locul incidentului s-a deplasat imediat un grup de observatori militari ai fortelor mixte de pacificare si comandantul militar al orasului Bender.

Comisia Unificata de Control s-a intrunit de trei ori in sedinte extraordinare, dar nu s-a reusit de a identifica o solutie de consens din cauza disensiunilor dintre delegatiile Moldovei si Transnistriei. // "Noutati – Moldova"

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.