“Relațiile între Italia și Moldova sunt excelente” / Interviu cu Ambasadorul Enrico Nunziata

Interviu cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Italiene în Republica Moldova, Enrico Nunziata, în contextul consemnării a 24 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Italia și Republica Moldova, 21 februarie.

Domnule ambasador,  în cei mai bine de 3 ani de mandat la Chişinău care au fost reperele agendei Dumneavoastră de lucru în contexul amplificării dialogului dintre Roma şi Chişinău  ?

În primul rând, aș vrea să adresez un salut cordial tuturor celor care citesc acest interviu și să felicit co-naționalii și toți cetățenii Republicii Moldova cu ocazia celor 24 ani de la stabilirea relațiilor noastre bilaterale, consemnați pe data de 21 februarie.

În acești trei ani de mandat ca Ambasador al Italiei la Chișinău am vrut să asigur susținerea necesară comunității  economice italiene locale în creștere.

Am efectuat monitorizarea continuă ale oportunităților de penetrare comerciala și de investiții, precum și a concursurilor de potențial interes pentru întreprinderile noastre, inclusiv cele lansate de UE.

În cadrul participării Moldovei la Politica Europeană de Vecinătate, am garantat susținerea deplină al Guvernului italian în favoarea unei definiri rapide al Acordului de Asociere cu UE și al Acordului de Liber Schimb global și aprofundat.

După intrarea în vigoare al acestui acord, guvernele noastre, printr-o declarație comună, au convenit să-și acorde ajutor reciproc pentru punerea lui în aplicare. Prin urmare, la moment suntem implicați în lansarea unei astfel de cooperări și în favorizarea schimburilor între administrațiile noastre respective în sectoarele de interes major. În așa mod, Italia se oferă să presteze asistența necesară pentru realizarea reformelor politice, economice și sociale indispensabile de care Moldova are nevoie.

În domeniul migrației, am încercat, în colaborare cu instituțiile moldovenești și italiene implicate, să garantez maxima aplicare al Acordului Bilateral în acest domeniu  și al Protocolului său Executiv, promovând proiecte de cooperare în domeniul migrației circulare.

Pe plan cultural, în toți acești ani am încercat să asigur o planificare atentă a unui program cultural, prin intermediul expozițiilor, festivalurilor de film, concertelor de muzică clasică. Profit de ocazie pentru a-i invita pe toți la un recital voce-pian, pe 29 februarie la Sala cu Orgă,  al mezzo-sopranei moldo-italiene Natalia Gavrilan, susținut de această Ambasadă, în cadrul celei de-a cincizecea aniversări al Festivalului Internațional de Muzică ,,Mărțișor”.

Cum ați caracteriza relațiile bilaterale dintre țările noastre ? Acordurile bilaterale semnate pe parcursul a 24 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale de sunt viabile ?

Relațiile între Italia și Moldova sunt excelente în toate sectoarele de cooperare posibile. Avem mai mult de 35 de acorduri bilaterale , atât la nivel de Guvern, cât și la nivel de entități locale. Aceste acorduri vizează diferite sectoare: politico-diplomatic, al apărării, cultural, economic, comercial, de migrație etc… Unele acorduri se reînnoiesc tacit, în timp ce altele vor fi reînnoite la scadență.

În ce domenii vedeți cel mai mare potențial de dezvoltare a Republicii Moldova ?

Economia țarii trece printr-o conjunctură foarte dificilă, atât din cauza factorilor exogeni (criza din Ucraina, restricțiile impuse de Rusia asupra exporturilor și criza economică din Rusia, etc…), cât și a factorilor endogeni – aici mă refer la fraudele bancare, perioada lungă de instabilitate politică și lipsa reformelor în principalele sectoare economice și comerciale.

Totuși,  Republica Moldova are un mare potențial economic și poate ieși din această criză. În primul rând, acest potențial e foarte mare în sectorul agrar, dar și în cel al serviciilor, ținând cont de nivelul bun de școlarizare, în special, al noilor generații.

Italia și alte țări ale Uniunii Europene investesc, de asemenea, și în sectorul industrial, datorită poziției geografice comode a țării (o punte între UE și țările Euro-Asiatice) și datorită costului forței de muncă, în plus față de alte puncte atractive.

Totuși, rămân încă multe de făcut pentru ameliorarea  climatului de afaceri, ca acesta să fie mai favorabil pentru investițiile străine. În acest context, e foarte important de a insista în lupta împotriva corupției.

Domnule ambasador, s-a schimbat imaginea pe care  o aveați despre țara noastră pe parcursul celor 3 ani de mandat la Chișinău ?

Desigur, am aflat mai multe despre țară. Am înțeles mai bine care sunt problemele structurale cu care se confruntă Moldova, dar și ce potențial enorm de dezvoltare are. Calea este lungă și e nevoie de voință politică corectă și o implicare puternică, pentru accelerarea procesului de reforme în interesul populației, care așteaptă rezultate concrete și tangibile.

Călătorind prin localitățile țării noastre, aţi remarcat obiective turistice care ar putea atrage atenţia străinilor, inclusiv a celor italieni ?

Moldova are un patrimoniu natural, cultural și eno-gastronomic, care încă nu prea este cunoscut peste hotare. Sunt multe atracții turistice, la părerea mea, interesante: rezervații naturale (Pădurea Domnească, Codrii, Prutul de Jos, Plaiul Fagului); muzee; mănăstiri; Crame vitivinicole; cetăți (Soroca, Tighina)… Întreg teritoriu al Orheiului Vechi e minunat!

Italia a fost principala destinaţie a moldovenilor în UE pe parcusul anilor. Numărul acestora a crescut mult o dată cu liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni ?

Liberalizarea regimului de vize a avut ca finalitate facilitarea contactelor între cetățenii moldoveni și cei al UE în general. Cu Italia, cetățenii moldoveni au o relație specială și nu e vorba doar de turism. Avem legături economice și comerciale foarte intense. Chiar și vizita rudelor e mai ușor de realizat, deoarece nu mai e necesar de a obține o viză pentru a merge la acei apropiați, care locuiesc si lucrează în Italia. Deci, numărul vizitelor a crescut cu siguranță.

Care este impactul implementării Acordului de Liber Schimb RM – UE asupra schimburilor  comercial-economice dintre Republica Moldova şi Republica Italiană ?

La distanța de un an de la implementarea Acordului de Liber Schimb putem cu siguranță afirma că eliminarea taxelor pe o serie de mărfuri italiene e un avantaj atât pentru exportul italian, cât și pentru cel moldovenesc.

Schimbul comercial de bunuri de larg consum a beneficiat fără dubii de o reducere a taxelor vamale, în afară de acele mărfuri, care sunt temporar importate din UE ca materie primă și nu sunt taxate.

Este o varietate mare de produse, ceea ce într-o o economie de piață reprezintă un avantaj pentru consumator, care are o alegere mai mare și prețuri mai mici.

Interviu realizat de Anatol Caciuc

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.