Relatiile dintre Republica Moldova si Statele Unite

in mesajul de felicitare, presedintele Vladimir Voronin isi exprima „ferma convingere ca sub conducerea lui Georges W. Bush, Statele Unite ale Americii se vor afla in continuare in fruntea acelei ample activitati pe care o desfasoara comunitatea internationala in vederea edificarii unei lumi mai echitabile, mai prospere si mai stabile, a unei lumi bazate pe egalitatea intre state si pe valorile democratiei".

intre altele, seful statului si-a mai exprimat speranta ca „dezvoltarea relatiilor de cooperare si prietenie cu Statele Unite vor constitui si pe viitor o prioritate pentru Republica Moldova.”

Dar care ar putea fi impactul realegerii lui Georges W. Bush in functia de presedinte al Statelor Unite pentru Republica Moldova, in perspectiva rezolvarii conflictului nistrean? Ce importanta poate avea alegerea pe care au facut-o americani pe 2 noiembrie pentru moldoveni?

Oleg Serebrean, co-presedintele al Blocului Moldova Democrata, considera ca realegerea lui Bush ar avantaja Republica Moldova. Tocmai datorita influentei americane, planul Kozac de federalizare a Moldovei, propus de consilierul Presedintelui Putin a suferit un esec.

Oleg Serebrean spune ca: „revenind la capitolul legat de conflictul transnistrean, intr-adevar si americanii si rusii sustin un model federal – cel putin administratia republicana – de solutionare al acestui litigiu. Problema insa este ca si rusii si americanii pledeaza pentru modele diferite de federatie. Americanii au respins totusi, intr-o maniera destul de categorica acum un an de zile proiectul Kozac. Si de fapt sub influenta americana, administratie de la Chisinau, incintata initial de acest proiect, a luat acea decizie la sfirsitul lunii noiembrie. ”

in acelasi timp si deputatul crestin-democrat, Stefan Secareanu afirma ca Republica Moldova are numai de cistigat in urma realegerii lui Bush, dar si in urma luptei dintre Statele Unite si Rusia, pentru influenta in anumite zone.

„Noi suntem un popor mai mic si cautam intotdeauna sa fim liberi si cautam sa tragem la turta noasta, sa jucam abil intre cei mari, asa incit sa avem de cistigat. Daca americanii ar fi in relatii mai strinse intre ei si convin asupra unor interese, ma rog, pe care le urmaresc si unii si altii, pentru Republica Moldova este mai dezavantajos ca in cazul acesta am avea mai putine sanse de a iesi din zona de influenta ruseasca.”

Asadar unanimitate printre fortele politice din Republica Moldova, care spera ca Statele Unite sa isi foloseasca influenta in vederea rezolvarii pe cale politica a conflictului nistrean.

Presedintele Bush are relatii strinse cu Vladimir Putin, care a sprijinit in mod deschis realegerea sa. Rusia este vazuta ca detinind cheia solutionarii conflictului nistrean, prin presiunile ce le-ar putea efectua asupra regimului separatist de la Tiraspol. Nu este insa clar daca noua administratie Bush va gasi timpul si vointa politica sa ceara Kremlinului o asemenea atitudine. /Maia Metaxa/

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.