Relaţiile cu România au devenit ostatic al relaţiilor cu Federatia Rusa

Moldova.ORG — Relaţiile Republicii Moldova cu România sunt, practic, cele mai complexe şi dificile comparativ cu celelalte state, iar acuzaţiile la adresa României au înrăutăţit substanţial percepţiile publice asupra relaţiilor moldo-române. Dacă dialogul moldo-român se va deteriora în continuare, indicatorul privind promovarea politicii externe de vecinătate ar putea să scadă, se arată în Raportul de stare a ţării pentru anul 2007 realizat de Centrul Analic Independent Expert Grup.

În documentul prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţilor mass-media, se mai arată că între anii 2005-2007 raporturile moldo-române au cunoscut trei etape de evoluţie.

Astfel, perioada ianuarie 2005 – iulie 2006 este calificată de experţi drept perioada înviorării în care şefii de stat ai României şi R.Moldova au realizat o serie de întrevederi, au avut numeroase convorbiri telefonice, au lansat mai multe declaraţii oficiale comune. Tot în această perioadă România a promovat şi a pus în discuţie la diferite foruri internaţionale problema conflictului transnistrean şi necesitatea soluţionării acestuia.

Perioada iulie 2006 – lianuarie 2007 este caracterizată de analiştii de la Centrul Analic Expert – Grup drept perioada apusului relaţiilor moldo-române. În această perioadă Chişinăul adoptă o critică dură la adresa României, care este interesată de deschiderea a două consulate româneşti temporare, la Cahul şi Bălţi, pentru a facilita procesul de acordare a vizelor pentru cetăţenii R.Moldova.

A urmat perioada glacială – ianuarie 2007 – decembrie 2007. Este cea mai tensionată şi dură din istoria de până acum a relaţiilor moldo-române. Oficialii moldoveni au menţinut critica la adresa României, invocând motive lingvistice, identitare, istorice, religioase şi chiar legate de ameninţarea securităţii teritoriale a R.Moldova.

Referindu-se la recomandările care ar putea conduce la detensionarea relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti, analistul Alex Oprunenco, directorul Programe internaţionale de la Centrul Analitic Independent Expert – Grup, a declarat că situaţia ar putea fi depăşită foarte simplu, dacă factorii de decizie din politica externă ar reeşi din interesele naţionale ale R.Moldova. Or, interesul naţional declarat al R.Moldova este aderarea la Uniunea Europeană, iar pentru aceasta R.Moldova are nevioe de avocaţi. România este un avocat autodeclarat al R.Moldova, care doreşte să o ajute în acest proces. Alex Oprunenco este de părere că în relaţiile cu România Chişinăul se ghidează, însă, de o logică rudimentară, similară celei din manualele de istorie din perioada sovietică. Dar autorităţile trebuie să ţină cont de faptul că suntem în secolul XXI şi, indiferent de nostaliile lor, trebuie să adopte un dialog pragmatic şi, respectiv, să abandoneze momentele emotive şi sensibile, din punct de vedere al politicii externe, cum sunt denumirea limbii, istoria, identitatea naţională. Este o sutuaţie artificială, în care relaţiile cu România au devenit ostatic al relaţiilor cu Federaţia Rusă. Dacă relaţiile cu România sunt bune, putem urmări o înrăutăţire a relaţiilor cu Federaţia Rusă şi viceversa, – a mai adăugat Alex Oprunenco.  – Autor: Dina Pripa

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.