“Referendumul” din Transnistria nu a fost util si nu poate fi recunoscut

Asa-numitul "referendum", desfasurat duminica trecuta in regiunea transnistreana, "nu a fost util" deoarece a fost organizat "unilateral" si "a pus in discutie integritatea teritoriala a R. Moldova". De aceasta parere este noul sef al Misiunii OSCE in tara noastra, Louis O’Neill, care a convocat ieri prima conferinta de presa de la aflarea sa la Chisinau.

Ambasadorul a subliniat ca nici conditiile in care a fost organizat acest pretins plebescit si nici scrutinul nu pot fi declarate democratice. Potrivit lui O’Neill, in ultimul timp in raioanele de est ale Moldovei s-a desfasurat o "agitatie agresiva in favoarea independentei" regiunii rebele. Sursa citata a mai evidentiat ca cei care incercau sa expuna un alt punct de vedere puteau fi penalizati. "Astfel de cazuri s-au intimplat si anterior", a precizat seful Misiunii OSCE, care a adaugat ca in regiune serviciile secrete exercitau presiuni enorme asupra populatiei. "In Transnistria lipseste libertatea de exprimare", a spus O’Neill, mentionind ca aceasta este o conditie importanta pentru o societate democratica, respectiv, pentru organizarea unui scrutin.

Diplomatul american a declarat ca nici rezultatele asa-numitului referendum nu pot fi falabile, deoarece "nu poate fi ca intr-un scrutin democratic 97% sa voteze "pentru"".

Seful Misiunii OSCE in Moldova crede ca "este vital necesar" reluarea negocierilor in problema transnistreana, in formatul "5+2". El s-a aratat optimist in ce priveste reluarea tratativelor in viitorul apropiat, ne-excluzind ca aceasta poate avea loc chiar in luna octombrie. Subiectele pentru discutii, potrivit lui O’Neill, trebuie sa fie acelea care s-au discutat pina la intreruperea negocierilor: monitorizarea complexului militar-indistrial din Transnistria, trimiterea in regiune a unei misiuni internationale pentru evaluarea conditiilor de democratizare etc.

Ambasadorul a tinut sa sublinieze ca una din prioritatile Misiunii OSCE in Moldova ramine deblocarea procesului de retragere a prezentei militare ruse din regiunea transnistreana, in conformitate cu decizia summit-ului acestei organizatii de la Istanbul. O’Neill si-a exprimat regretul ca deocamdata nu se inregistreaza nici un progres in aceasta privinta. In aceasta ordine de idei, diplomatul a relatat un caz iesit din compun, inregistrat recent, cind separatistii au interzis accesul la depozitele de munitii de la Cobasna unui grup din partea Misiunii OSCE in frunte cu seful Misiunii.

In alta ordine de idei, Louis O’Neill a declarat ca Misiunea pe care o conduce va sustine in continuare democratizarea R. Moldova si aspiratiile ei europene. El a dat aprecieri pozitive reformelor initiate de Parlament, evidentiind, totodata, ca legile adoptate trebuie sa fie realizate cu succes in practica, adica respectate "in conformitate cu valorile europene". Seful Misiunii OSCE a dat de inteles ca autoritatile moldovenesti trebuie sa acorde o mai mare atentie reformarii unor astfel de domenii cum este suprematia legii, sistemul judiciar, administratia publica locala, mass-media, drepturile omului.

Louis O’Neill isi exercita mandatul de sef al Misiunii OSCE in Moldova de circa 6 saptamini. // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.