Record! În campania electorală vor participa un ex-şef de stat, 3 preşedinţi-interimari şi 4 ex-premieri

Campania electorală din anul curent va fi „bogată” în numărul de personalităţi care deţin sau au deţinut funcţii de răspundere în conducerea ţării. Astfel, deşi campania electorală este abia la început, putem constata că în cursa electorală vor participa patru ex-premieri,  patru ex-preşedinţi de Parlament, un fost preşedinte al R.Moldova, dar şi alţi trei şefi-interimari de stat pe care i-a avut Republica Moldova.

În plus, pe listele electorale ale partidelor vor figura actualul premier Iurie Leancă şi preşedintele Legislativului Igor Corman.

S-a luat în consideraţie faptul că la CEC au depus actele de înregistrare doar 15 formaţiuni politice, iar până la 30 octombrie, numărul acestora va creşte. Respectiv, şi numărul demnitarilor de rang înalt care vor concura pentru un mandat în Parlament ar putea creşte.

Iată cei 4 ex-premieri ai Republicii Moldova:

1.Vasile Tarlev a deţinut funcţia de premier în anii 2001-2008, fiind considerat cel mai longeviv şef de Executiv pe care i-a avut R.Moldova. În prezent este cap de listă al Partidului Renaştere.

2. Zinaida Greceanîi a deţinut funcţia de premier aproximativ un an 2008-2009. Este cap de listă al Partidului Socialiştilor.

3.Vitalie Pârlog a fost premier pentru aproape 10 zile, în perioada 14—25 septembrie 2009, când a deținut interimatul șefiei Cabinetului de Miniștri, înainte de trecerea de la guvernul comunist la cel  nou format din forţele pro-europene. Este al 26-lea pe lista Partidului Comuniştilor.

4. Vlad Filat a deţinut funcţia de premier în anii 2009-2013, în două Cabinete de Miniştri – Filat I şi Filat II. Este cap de listă al Partidului Liberal Democrat.

5. Iurie Leancă este actualul prim-ministru al R.Moldova din 2013 şi până în prezent. Este al doilea pe lista PLDM.

Cei 4 preşedinţi de Parlament:

1. Dumitru Diacov a deţinut funcţia de şef al Legislativului din aprilie 1998 şi până în 2001. Este nr.5 pe lista Partidului Democrat.

2. Marian Lupu a deţinut funcţia de preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova între 2005—2009 și 2010—2013.

3. Mihai Ghimpu a fost președinte al Parlamentului Republicii Moldova în perioada 28 august 2009 – 28 decembrie 2010.

4. Igor Corman  deţine funcţia de şef al Parlamentului Republicii Moldova începând cu 30 mai 2013 şi până în prezent. Este pe poziţia a treia pe lista Partidului Democrat.

Iată cei 3 şefi interimari de stat:

1. Mihai Ghimpu a asigurat interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova între  septembrie 2009 și decembrie 2010. Este cap de listă al Partidului Liberal.

2. Marian Lupu a fost președinte interimar al Republicii Moldova între 2010—2012. Este nr.1 în lista Partidului Democrat.

3. Vlad Filat a asigurat interimatul preşedinţiei timp de trei zile în anul 2010 , în perioada 28 decembrie-30 decembrie, deoarece nu s-a reuşit alegerea organelor de conducere a Legislativului nou format.

4. Vladimir Voronin a fost președintele Republicii Moldova timp de 8 ani – din 4 aprilie 2001 până în 11 septembrie 2009. Este nr. 1 pe lista Partidului Comuniştilor.

Alegerile parlamentare vor avea loc la 30 noiembrie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.