Războiul crește prețurile alimentelor în Moldova. Explicăm

Ecoul războiului a ajuns în Moldova nu doar sub forma bombelor auzite pe 24 februarie și a valului mare de refugiați, ci și pe rafturile magazinelor. Dacă prețurile pentru carburanți deja erau în creștere de câteva luni, unele produse alimentare s-au scumpit în ultimele săptămâni, în special cele importate din țările implicate în conflict: Ucraina, Federația Rusă și Belarus.

Până acum, Moldova importa din Ucraina circa 9,3% din produse, din Belarus – 2%, iar din Rusia – 14%, dar jumătate dintre acestea sunt resursele energetice

De exemplu, prețul bananelor a crescut de la 25 de lei la 35 de lei din cauza unei probleme logistice: un container cu produse a fost blocat în portul din Odesa, apoi redirecționat spre Constanța. Asta a dus la creșterea cheltuielilor pentru transport și, respectiv, creșterea prețurilor la banane, scrie businessclass.md. 

Și sarea a ajuns la mare căutare. Octavian Cireș, reprezentantul companiei PoliContract, spune că majoritatea sării, inclusiv cea care nu e destinată pentru consum, în țara noastră era adusă din Ucraina, câte puțin din Belarus și Federația Rusă. „Avem un deficit, dar deja ne ocupăm cu situația dată, ne orientăm spre alte piețe. În prezent așteptăm oferte, ca să vedem și cheltuielile de transport. Cred că săptămâna viitoare o să fie totul clar, e doar o chestiune de timp”, spune reprezentantul PoliContract. 

Alexandru Fală, economist de la Expert-Grup, susține că prețurile în Moldova vor crește în primul rând, pentru că acestea cresc la nivel global, iar Moldova este o țară importatoare. „Rusia și Ucraina sunt mari exportatori de materii prime, printre care gaz, petrol, grâu, metale. Din cauza invaziei ruse și a sancțiunilor impuse, exportul acestor produse s-a redus dramatic, e normal că acest fapt va genera o creștere a inflației la nivel global. 

De ce vor crește prețurile?

Pentru Moldova, Ucraina este o sursă importantă de import, de materii prime și de tranzit. De exemplu, portul de la Odesa a fost mereu o sursă importantă pentru mărfurile care ajung în țara noastră.

Adrian Lupușor, director executiv Expert-Gurp, vorbește despre două efecte inflaționiste cauzate de războiul din Ucraina și, respectiv, de suspendarea importurilor din țara vecină: 

  1. „În primul rând –  vor crește costurile logistice, deoarece multe companii vor importa prin alte canale (de exemplu portul din Constanța sau pe cale terestra prin ocolirea Ucrainei).” Asta va afecta produsele finite, cât și materia primă, iar asta va genera un efect de „runda a doua” asupra inflației.
  2. Al doilea efect ține de reducerea ofertei de produse de import. Asta pentru că „chiar dacă majoritatea companiilor se vor adapta și vor găsi rute alternative de import, multor companii ar putea să nu le reușească”, spune Lupușor. El adaugă că asta ar putea genera oportunități pentru unii producători autohtoni, dar pe termen scurt asta ar putea „avea un anumit impuls inflaționist inevitabil”, adică creșterea prețurilor. 

„Nu în ultimul rând, războiul din Ucraina a cauzat și scumpirea produselor energetice și alimentare la bursele internaționale, care, la fel, provoacă anumite scumpiri pe intern”, mai spune Adrian Lupușor. 

Alte categorii de produse importate sunt crupele, grișul, fulgii de ovăz (50% importate, majoritatea din Ucraina, Rusia și Belarus), pastele făinoase (34% importate, jumătate din cele trei țări afectate) și unele lactate. Totuși, ministrul Economiei a declarat pentru Europa Liberă că acestea pot fi acoperite din alte surse. Deși ministrul recunoaște că prețurile pot fi afectate, pentru că, de exemplu, fulgii de ovăz din Ucraina sunt mai ieftini decât în alte țări, acesta crede că efectele vor fi „ușoare”. „Scumpirile care se înregistrează sunt cauzate în primul rând de fenomenul general de creștere a prețurilor la produsele alimentare, dar mai ales la energie la nivel global”, a mai explicat ministrul Gaibu. 

Ce poate face Moldova?

Chiar de pe 25 februarie, guvernul a limitat adaosul comercial la o parte din produsele alimentare (carne, paste, ouă, legume proaspete), atât naționale, cât și importate, pentru a limita creșterea nejustificată a prețurilor. Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a declarat într-un comunicat că „produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi substituite cu produse de pe alte piețe”. Acesta mai adaugă că importatorii deja poartă discuții cu partenerii lor din alte țări pentru a substitui produsele de pe piețele alternative. 

Adrian Lupușor spune că guvernul nu are prea multe pârghii de influență, pentru că este vorba despre o criză provocată de factori externi. Totuși, există o serie de măsuri care pot fi luate. „În primul rând, optimizarea costurilor de logistică care pot fi influențate de partea moldovenească, prin stabilirea unei conexiuni fluide dintre portul de la Giurgiulești și cel din Constanța (inclusiv, prin intermediul canalelor diplomatice)”, spune Adrian Lupușor. El menționează și fluidizarea proceselor de vămuire, care pot fi o problemă în asigurarea operațiunilor de export/import. 

Expertul mai sugerează că Consiliul Concurenței trebuie să intensifice monitorizarea piețelor și să contracareze orice practici anticoncurențiale. De asemenea, este necesar un program de consultanță pentru afacerile mici și mijlocii, care ar putea să le ajute să se adapteze mai ușor acestei crize. 

Nu în ultimul rând, Adrian Lupușor crede că este nevoie de „o comunicare intensă cu publicul larg, care ar permite evitarea unor situații de panică, când populația «atacă» rafturile magazinelor până la ultimul pachet de sare.” 

Cât despre cumpărători Alexandru Fală, expert economic, spune că în această situație populația ar putea reduce consumul, adică să renunțe la cheltuielile care nu sunt strict necesare și să opteze pentru produsele mai ieftine în favoarea celor scumpe.

Totuși, expertul mai spune că Republica Moldova intră destul de bine pregătită în această situație, cu rezerve valutare mari și un sector bancar stabil. „Va fi un an mai dificil, dar în niciun caz nu va fi colaps economic”.

Până când vor crește prețurile?

Deși spune că „este extrem de greu de făcut prognoze în condițiile volatilității actuale”, Adrian Lupușor crede că această tendință este temporară. „Companiile se vor ajusta și vor găsi alte rute de import, deprecierea hrivnei ar putea la fel să tempereze presiunile inflaționiste, iar războiul din Ucraina, cel mai probabil (este o opinie personală și sper să nu greșesc), va intra în faza de deescalare în viitorul apropiat (vorbim de câteva săptămâni sau maxim luni).” El mai spune că acești factori vor duce la un proces dezinflaționist în a doua jumătate a acestui an.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.