Raioanele se revoltă împotriva puterii centrale

De Natalia Hadârcă

Primari şi preşedinţi de raioane au protestat împotriva unei indicaţii a Ministerului Finanţelor (MF) prin care autorităţilor publice locale li s-a cerut să diminueze cheltuielile bugetare cu 20%. Aceste declaraţii au fost făcute la adunarea republicană a autorităţilor locale din Moldova care a avut loc sâmbătă, la Chişinău. Autorităţile centrale nu au binevoit să se întâlnească cu puterea locală.

Indicaţiile guvernului au stârnit indignarea şi protestul conducătorilor de raioane şi primarilor, mai ales că anterior guvernul declarase că R. Moldova nu va fi afectată de criză. Iurie Ţap, primarul oraşului Floreşti, a declarat că „e paradoxal că autorităţile centrale nu au văzut această criză cu câteva luni în urmă, iar astăzi cer reducerea cheltuielilor. Ce să reducem? Salariile angajaţilor? Ce să reduci când şi aşa este mult mai puţin decât poate fi posibil?”, a menţionat Iurie Ţap.

Vasile Balan, preşedintele Ligii Naţionale a Asociaţiilor de Primari, a declarat că decizia MF trebuia să fie mai întâi discutată cu aleşii locali. „În aceste condiţii de criză, este o încercare a guvernării comuniste de a pune povara competenţelor sale pe spatele aleşilor locali,” a spus Balan. Gheorghe Melnic, primar de Drochia, consideră că şi autorităţile centrale trebuie să reducă din cheltuieli, nu numai cele locale. „Eu aş zice să mai fie redus numărul automobilelor din parlament, guvern, preşedinţie, că se plimbă destul. De ce noi putem face economii, dar ei nu pot?”, se întreabă Gheorghe Melnic. Cei prezenţi la întrunire au criticat soluţiile anticriză propuse de Vladimir Voronin. Ludmila Guzun, vicepreşedintele raionului Ungheni, a declarat că „soluţiile anticriză presupun nu numai modificarea legislaţiei fiscale, cum a propus Voronin. De fapt, un program anticriză prevede susţinerea sectorului de producere. Ne dăm bine seama cu toţii că de acolo vin încasările la buget”.

La finalul întrunirii, reprezentanţii autorităţilor publice locale au semnat o rezoluţie. Ei cer să fie stopate acţiunile privind reducerea cheltuielilor bugetelor locale până la elaborarea şi adoptarea unui cadru legal bine argumentat economic şi financiar, luându-se în considerare şi interesele colectivităţilor locale. De asemenea, ei mai cer iniţierea unui dialog constructiv şi transparent între autorităţile publice centrale şi cele locale privind procesul de descentralizare, precum şi în vederea căutării soluţiilor general agreate pentru depăşirea crizei actuale.

Întrunirea, la care au participat 300 de reprezentanţi din 21 de raioane, a fost organizată de Liga Naţională a Asociaţiilor de Primari şi Asociaţia Preşedinţilor de Raioane „Pro Europa”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.