Răfuială cu „naţionaliştii din universităţi”

Modul în care Ministerul Educaţiei şi Tineretului a organizat anul acesta Olimpiada republicană şcolară la istorie a provocat protestul Asociaţiei Istoricilor din Moldova. Dacă, în anii precedenţi, ca evaluatori la olimpiadele şcolare, împreună cu profesorii din şcoli, participau în mod obligatoriu şi cadrele universitare de la facultăţile de profil, în 2009 ei au fost excluşi din comisia de evaluare a lucrărilor elevilor.

„În această situaţie, profesorii de la universităţi, care au sarcina de a pregăti cadrele pedagogice pentru şcolile de toate nivelurile şi de a elabora manuale pentru elevi, n-au avut posibilitatea de a participa nici la etapa de elaborare a subiectelor pentru olimpiadă, nici la desfăşurarea olimpiadei, nici la evaluarea finală a lucrărilor, fiind astfel puşi în faţa faptului împlinit”, a menţionat Sergiu Mustaţă, preşedintele Asociaţiei Istoricilor din Moldova.

Asociaţia aduce critici dure Ministerului Educaţiei în legătură cu „numirea în funcţia de inspector la istorie a unui nespecialist”, din care cauză n-a fost organizată nicio întrunire metodică cu învăţătorii de istorie, iar Olimpiada la istorie a fost prost organizată.

„Cerem să se renunţe la acţiunile care interzic elevilor studierea istoriei noastre naţionale, care marginalizează profesorii din universităţi, inclusiv autorii de manuale, de la tradiţia instituţionalizată de decenii – olimpiada republicană de istorie. Activităţile respective sunt, de fapt, o revenire la practicile regimului totalitar sovietic”, a afirmat Sergiu Musteaţă. Nicolae Chicuş, decanul Facultăţii de Istorie de la Universitatea „Ion Creangă”, a fost mai bine de zece ani preşedintele Comitetului olimpic la istorie. El consideră că olimpiada republicană la această disciplină trebuie să fie nu doar evoluată, dar şi dirijată de cadrele didactice universitare. „În cazul bacalaureatului, când se apreciază cunoştinţele elevilor, trebuie să ia parte doar profesori preuniversitari, iar la olimpiadă, unde se promovează excelenţa, e cazul să fie cel puţin unu la unu, şi cadre din instituţiile superioare de învăţământ”.

Solicitată de TIMPUL, Vasiliţa Iluţa, şefa Direcţiei educaţie preşcolară şi învăţământ general a Ministerului Educaţiei, a declarat că învinuirile Asociaţiei Istoricilor sunt nefondate: „Din Comisia de evaluare, la Olimpiada republicană de istorie au făcut parte doi profesori universitari – Nina Petrovschi, conf. univ., de la Universitatea „Ion Creanga”, preşedintele comisiei, Ludmila Tihonov, dr. conf. de la ULIM, şi 11 profesori cu grad didactic superior. Tot ei au participat şi la elaborarea subiectelor pentru olimpiadă, după cum prevede curriculumul din 2006 pentru clasele IX-XII. A fost micşorată componenţa comisiei şi din motive financiare”.

„Da, Elena Rusu, responsabilă de aria curriculară, nu este istoric, dar funcţia ei are referinţă la toate disciplinele socio-umanistice”, a mai spus Iluţa. Menţionăm că Asociaţia Istoricilor reprezintă majoritatea istoricilor, inclusiv profesorii de istorie din gimnazii şi licee, şi are misiunea de a apăra interesele lor profesionale.

Pe de altă parte, ca reacţie la practica Ministerului Educaţiei, mai mulţi profesori din capitală ne-au spus că Vladimir Voronin a declarat război cadrelor didactice universitare, aşa cum a promis – se răfuieşte cu „naţionaliştii din universităţi”, prin izolare de restul corpului didactic. „Azi scot profesorii universitari din comisii, iar mâine vor încerca să pună în locul lor persoane obediente cauzei PCRM”, susţin cadrele didactice.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.