Radio Deutsche Welle: Premierul moldovean intimideaza jurnalistii care scriu pentru strainatate

Premierul moldovean Vasile Tarlev le-a cerut jurnalistilor moldoveni angajati ai institutiilor de presa din strainatate sa dea dovada de patriotism si sa nu mai scrie nici un cuvant de rau despre Guvernul moldovean, transmite Radio Deutsche Welle.
Premierul Vasile Tarlev ne-a sugerat sa ne autocenzuram, sa ne facem ca trecem cu vederea abuzurile si gafele guvernarii comuniste ca sa nu aiba de suferit, chipurile, „imaginea Moldovei in afara”, noteaya postul de radio german. E de inteles daca tinem cont de ultimul raport al Bancii Mondiale care plaseaza Republica Moldova in grupul tarilor cu cea mai defectuoasa guvernare. Indraznetul premier ne-a spus ca jurnalistii si autoritatile trebuie sa aiba un mesaj comun pentru UE:
„Rugamintea mea, apelul meu in adresa dumneavoastra – daca si sunt unele nemultumiri sau unele abateri, unele abuzuri chiar din partea unor functionari este necesar in plan intern sa discutam chiar cel mai aprins daca este cazul, dar in plan extern trebuie sa avem un mesaj unic… pentru viitorul Moldovei”.
Potrivit Radio Deutsche Welle, trecand peste caracterul alogic desprins din indemnul premierului care crede, se pare, in secolul XXI, in posibilitatea izolarii informatiei doar in granitele tarii sale, disponibilitatea primului ministru de a fi criticat „in plan intern” de jurnalisti are si o explicatie practica – si anume aceea ca guvernarea a reusit sa-si subordoneze aproape in totalitate presa nationala, fapt constatat si de expertii straini, dar si de insasi premierul Vasile Tarlev:
„Sunt unele ingrijorari la capitolul aprofundarea reformelor si imbunatatirea situatiei in domeniul coruptiei… si acele invinuiri sau reprosuri, mai drept vorbind, care se discuta in jurul libertatii presei”.
Deutsche Welle mai transmite ca premierul moldovean le-a spus jurnalistilor ca „cei care doresc, cu adevarat, un viitor tarii si neamului” vor ezita sa critice guvernarea in plan extern, precizand ca la fel au procedat si jurnalistii europeni inainte de aderarea tarilor lor la UE. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.