R. Moldova trebuie să-şi mobilizeze efortul de aderare la UE – Serafim Urechian

Moldova.ORG — „Din păcate, aprecierea Guvernului nostru asupra implementării planului este confuză şi duce la incapacitatea lui de a propune soluţii practice pentru a accelera integrarea în spaţiul comunitar”, a menţionat liderul AMN, Serafim Urechian, vineri în cadrul şedintei plenare a parlamentului.

Potrivit lui Urechian, preşedintele ţării acum câteva săptămâni a recunoscut deficienţele acestui proces şi insuccesul Guvernului. Ministrul de externe a anunţat recent că intrăm pe ultima sută de metri, încercând să creeze impresia unei reuşite. Experţii societăţii civile fixează şi paşi pozitivi, dar şi lacune sau greşeli comise de conducerea ţării. Opinia publică, însă, este alimentată cu informaţii despre succesele Moldovei. Succese, pe care nu le prea simt nici oamenii în viaţa lor de zi cu zi, dar nici Comisia Europeană.

Alianţa „Moldova Noastră” este mirată de lipsa unor măsuri concrete, în afara propagandei chioare, măsuri, care ar urma să fie aplicate operativ de actuala guvernare pentru remedierea greşelilor şi impulsionarea implementării calitative a Planului de Acţiuni şi a Politicii de Vecinătate.

Fracţiunea Alianţa „Moldova Noastră”, având în vedere aceste confuzii, create intenţionat de conducere pentru a ascunde problemele reale, declară că examenul integrării europene este dat de întreaga clasă politică moldovenească, aşa cum ne-am angajat acum doi ani!

„Toate statele, care au avut Planuri şi Acorduri individuale cu Uniunea Europeană, le-au finalizat cu depunerea cererilor oficiale de aderare şi cu iniţierea negocierilor respective. AMN pune de pe acum această problemă în ce priveşte Republica Moldova anume pentru că performanţele conducerii ne îngrijorează şi sunt de natură să compromită viitorul proces de aderare efectivă”, a menţionat Urechian.

Urechian considera că în Parlament ar urma să funcţioneze o Comisie permanentă de integrare europeană. Într-o formă sau alta trebuie să fie instituţionalizate şi specializate mecanismele de ajustare a legislaţiei, de luare, implementare şi control asupra deciziilor ce vizează racordarea Republicii Moldova la standardele europene. În unele ţări acestea au fost comitete interministeriale cu grupuri de asistenţă ale experţilor şi societăţii civile.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.