R. Moldova. Misiuni de evaluare ale UE privind liberalizarea regimului de vize

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Două misiuni de evaluare ale UE au avut, in perioada 17-20 octombrie, întrevederi la instituţiile de la Chişinău, cu scopul de a identifica nivelul de realizare a angajamentelor asumate la etapa legislativă a Planului de Acţiuni R. Moldova-UE în domeniul liberalizării regimului de vize.

Vice ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a condus o reuniune de concluzionare a misiunilor, la MAEIE.

Experţii din cadrul Comisiei Europene şi din state-membre ale UE, împreună cu responsabili din partea moldovenească, au trecut în revistă acţiunile şi reformele efectuate în domeniul justiţiei şi afacerilor interne.

În mod particular, menţionăm că experţii UE au evaluat îndeplinirea condiţiilor Planului de Acţiuni prevăzute în cadrul Blocului III “Ordine şi securitate publică”.

Acesta cuprinde domeniile combaterii crimei organizate, traficului de fiinţe umane şi drogurilor, protecţiei datelor cu caracter personal, combaterii corupţiei şi crimelor financiare, cooperare judiciară şi executarea legii.

De asemenea, a fost efectuată o analiză a îndeplinirii sarcinilor conţinute în Blocul IV al Dialogului pe vize “Relaţii externe şi drepturi fundamentale”, care cuprinde domeniile protecţiei drepturilor minorităţilor şi asigurarea circulaţiei libere pe teritoriul Republicii Moldova.

În acelaşi context, în perioada 8-10 noiembrie, va sosi la Chişinău misiunea UE de evaluare a Blocului II al Dialogului pe vize “Managementul migraţiei”, care va cuprinde domeniile gestionării frontierei, gestionarea migraţiei, inclusiv readmisia, precum şi politici de azil.

În urma misiunilor respective, Comisia Europeană va elabora cel de-al doilea Raport de progres privind implementarea etapei legislative a Planului de Acţiuni R. Moldova-UE în domeniul liberalizării regimului de vize. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.