Putin despre dialogul bilateral Rusia – Republica Moldova: Este nevoie şi de participarea Comisiei Europene

“Moscova doreşte ca Moldova să depăşească dificultăţile politice cu care se confruntă”, susţine preşedintele rus, Vladimir Putin.

Cunoaştem faptul că Moldova urma să preia preşedinţia Comitetului şefilor de stat CSI. Dar există o mai multe dificultăţi, pe care noi cu toţii le cunoaştem şi îi dorim Moldovei să le depăşească cât mai curând“, a declarat Vladimir Putin în discursul său dedicat rezultatelor summit-ului CSI de la Bişkek (Kârgâzstan).

Totodată, Vladimir Putin a calificat drept „foarte productive” discuțiile pe care le-a avut vineri și sâmbătă cu premierul Pavel Filip, cu ocazia summit-ului CSI, dar a precizat că acum, oricât și-a dori, nu se mai poate ajunge la un acord bilateral cu Republica Moldova.

„Sper că vom stabili un dialog de lucru, vom vedea care vor fi rezultatele. Ne dorim foarte mult să găsim un consens, însă în format bilateral acest lucru deja este imposibil de realizat, având în vedere că Moldova a semnat acordul respectiv cu Uniunea Europeană. Neapărat este nevoie de participarea Comisiei Europene. Să sperăm că vom ajunge la soluții pozitive”, a spus șeful de la Kremlin.

Reamintim că Rusia va prelua în 2017 președinția Comunității Statelor Independente, după ce Republica Moldova a refuzat această funcţie ce-i revenea prin rotație în cadrul structurii respective.

Amintim că președintele Nicolae Timofti a refuzat să meargă la summit-ul șefilor de stat din CSI, care aavut loc  la Bișkek între 15 și 17 septembrie. Şeful statului a considerat că agenda de lucru a summit-ului Comunității Statelor Independente (CSI) este axată pe tematica economică, de aceea Republica Moldova poate fi reprezentată de șeful Executivului Pavel Filip.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.