Pușcași marini ucraineni în Crimeea, captivi la ei acasă / INTERVIU

Evenimentele din Ucraina se dezvoltă cu o viteză amețitoare. Până nu atât de multă vreme în urmă, mai toți credeau că întreaga istorie se va limita la protestele și dezordinile din centrul Kievului. Lucrurile au luat, însă, o cu totul altă întorsătură și, astăzi, atenția întregii lumi e concentrată asupra Crimeii. Anume acolo astăzi este cea mai tensionată situație, după ce Rusia a anexat, la modul practic, peninsula, iar noile autorități ucrainene încearcă, pe de altă parte, să mențină integritatea teritorială a țării.

Despre situația militarilor ucraineni din Crimeea Moldova.ORG a reușit să discute cu unul dintre ofițerii Batalionului Separat I Pușcași Marini din Feodosia, care, din motive lesne de înțeles, n-a dorit să-i facem public numele.

Spuneți-ne, de ce ați decis să deveniți pușcaș marin? 

Răspunsul e banal, eu trăiesc în acest oraș, serviciul vreau să-l fac la mine acasă și, prin voia sorții, am fost transferat în acest batalion cu ceva vreme în urmă.

Care e situația pușcașilor marini astăzi?

Batalionul e stare de alertă, au fost ridicate bariere inginerești, făcute provizii alimentare, toate așa cum am fost învățați. Toți așteaptă să se întâmple ceva, iar cel mai îngrozitor e tocmai nesiguranța zilei de mâine. Dispoziția tuturor e, însă, excelentă.

Ce s-a schimbat odată cu noua putere de la Kiev?

La noi nimic nu s-a schimbat, doar că în țară e dezastru.

Care e situația din prezent în Crimeea?

În Crimeea, ca și în toată țara, nimeni nu știe ce se întâmplă – unii sunt pentru Rusia, alții pentru Ucraina, iar rost probabil nu e niciunul. Politicienii le decid pe toate, nu poporul.

Vă așteptați la un atac, din partea militarilor fără însemne de identificare?

Părerea noastră este că un atac din partea lor anume nu va urma. Dacă e să gândim logic, în cazul unor focuri de armă vor fi numeroase victime în rândul populației civile. Mă îndoiesc că cineva ar putea da pentru asta un ordin atât de criminal.

Cât de pregătiți sunt, în caz de nevoie, pușcașii marini pentru un război?

La această întrebare nu există un răspuns fără echivoc. Toate depind de numărul și pregătirea adversarilor, de anumite condiții și obiectivele care vor fi trasate.

Ce prognoze puteți face pentru viitorul apropiat?

Păi, asta e și problema, că prognoze noi nu putem face. Avem doar speranțe și dorințe. Am vrea ca acest haos să înceteze și să trăim mai departe, așa cum a fost.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.