PSRM a atacat la Curtea Constituțională modul în care a fost examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip

PSRM a atacat marţi, 4 octombrie, la Curtea Constituțională modul în care a fost examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip, dar şi legalitatea celor 7 legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului.

Preşedintele PSRM Igor Dodon a declarat că şedinţa de luni a Parlamentului a fost una ilegală, din mai multe motive.

În primul rând nu a fost respectată procedura de pregătire a şedinţei şi de includere a moţiunii de cenzură în ordinea de zi. Nu a fost raportul şi nici şedinţa Comisiei juridice. Avem mari dubii în ceea ce ţine de legalitatea şedinţei Biroului Permanent. În Constituţie şi în regulamentul Parlamentului este scris expres că moţiunea de cenzură se examinează în prima zi de şedinţă, din următoarea săptămînă. De aceea noi considerăm că şedinţa este una ilegală”, a declarat Dodon.

Totodată, socialiştii susţin că nu au epuizat toate instrumentele legale de a stopa intrarea în vigoare a celor 7 legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea şi a pus pe umerii cetăţenilor miliardul furat. Igor Dodon a menţionat că aceste 7 legi sunt ilegale, “atât la capitolul de concept cât şi la asumarea răspunderii, de aceea a atacat la CC, însăşi procedura de asumare a răspunderii”.

Astfel, noi considerăm că legile respective nu sunt legale, nu au intrat în vigoare şi nu pot fi aplicate”, a adăugat Dodon.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat marţi, 4 octombrie, decretele pentru promulgarea controversatului pachet de legi, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului.

Astfel, este vorba de trei legi ce prevăd revitalizarea sistemului bancar şi trei legi de modificare a bugetului de stat. Legea care însă a stârnit cele mai multe critici, este cea care prevede transformarea în datorie publică a 13,6 miliarde de lei acordate de Banca Naţională sistemului bancar în urma fraudelor din 2014.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.