Proiectul PCRM privind neutralitatea permanentă–amânat pentru săptămâna viitoare

Deputaţii au decis să amâne pentru săptămâna viitoare proiectul PCRM privind neutralitatea permanentă a Republicii Moldova. Decizia a fost luată, întrucât proiectul nu avea raportul comisiei de profil, dar nu înainte de o serie de dezbateri în care fiecare fracțiune a venit cu propuneri la acest subiect.

Astfel, proiectul, care figura pe agenda de astăzi a Legislativului, a stârnit polemici în rândul deputaţilor.

Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, l-a îndemnat pe preşedintele comunist Vladimir Voronin să retragă acest proiect. „Este un proiect care vine să pună în genunchi Moldova în fața Rusiei. Aici nu e mâna Moscovei. E cotul și piciorul Moscovei”, a declarat Mihai Ghimpu.

Vlad Filat, liderul partidului Liberal-Democrat, a menţionat că „statutul de neutralitate al ţării este prevăzut în Constituţie, dar că în realitate acest statut nu există din cauza prezenţei ilegale a militarilor şi armamentului Federaţiei Ruse”. Vlad Filat a mai spus că acest proiect „are nevoie de o discuție mult mai largă și serioasă”.

La rândul său, Vladimir Voronin, a insistat ca acest proiect să fie examinat, întrucât va aprofunda statutul de neutralitate al Moldovei, prevăzut în articolul 11 al Constituţiei. Politicianul a amintit că anume art 11 din Constituţie l-a determinat în 1993 să se abţină de la semnarea Memorandumului Kozak, care urma „să legalizeze” prezenţa militarilor şi armamentului rus pe teritoriul Republici Moldova.

Andrei Neguţa, deputatul PSRM, a declarat că va susţine acest proiect, întrucât neutralitatea ţării va fi recunoscută în plan internațional.

În final preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a propus că acest subiect să fie discutat în cadrul comisiilor de profil.

Ce prevede proiectul PCRM

Proiectul PCRM privind neutralitatea permanentă prevede între altele interzicerea amplasării pe teritoriul Republicii Moldova a forțelor militare străine și, în același timp, prevede posibilitatea demilitarizării totale sau parțiale a țării.

De asemenea, potrivit proiectului, Republica Moldova nu va participa în programe de cooperare militară îndreptate spre implementarea standardelor de securitate ale statelor participante la uniuni politico-militare.

Proiectul mai prevede și limitarea posibilității de participare la operațiuni de menținere a păcii sub egida ONU doar cu personal tehnic și medical.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.