Procurorul General, numit de preşedinte pe un termen de 7 ani

Procurorul General ar putea fi numit de președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, pe un termen de 7 ani. Aceasta este una dintre prevederile Concepţiei de reformare a procuraturii, prezentată astăzi în dezbateri publice la Ministerul Justiţiei.

Procedura de alegere a Procurorului General ar urma să fie modificată pentru a-l scoate de sub orice influență, se arată în document. Una dintre condițiile pe care trebuie să le întrunească candidatul la funcția dată este ca el să nu fi fost membru de partid cu trei ani înainte de numire, scrie radiochisinau.md.

Potrivit aceluiaşi document,președintele poate refuza motivat candidatul propus de CSM, însă nu îl poate respinge a doua oară, dacă acesta este înaintat de două treimi din numărul membrilor CSM.

Procurorii ar urma să examineze numai cauze penale. Totodată, procurorii ierarhic superiori nu vor mai putea interveni în cauzele subordonaților lor. Această competență se menține, însă, în cazul procurorului general. Angajarea în funcție și promovarea ar urma să se facă numai în bază de concurs.

La acelaşi subiect, Procurorul General, Corneliu Gurin, a menţionat că reforma este susținută din interiorul instituției, de către procurori. Totodată, președintele Parlamentului, Igor Corman, a subliniat că pentru susținerea acestor propuneri în Legislativ va fi necesară și implicarea opoziției, întrucât vor fi necesare modificări la Constituție.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.