Primului an de activitate a Misiunii UE la frontiera moldo-ucraineana a fost unul reusit

Moldova.ORG — "UE este satisfăcută de rezultatele primului an de activitate a Misiunii UE de asistenţă la frontiera Moldovei şi Ucrainei". După cum transmite MOLDOVA.ORG cu referire la comunicatul serviciului de presă al Misiunii UE, aceasta a declarat Ambasadorul Ian Boag, şef al Reprezentanţei UE în Ucraina, Moldova şi Belorusia, în cadrul şedinţei de joi a Consiliului al patrulea consultativ al Misiunii UE.

Potrivit sursei citate, Ian Boag a spus "UE continuă să considere realizarea Declaraţiei comune referitoare la regimul vamal una dintre cele mai ponderabile contribuţii la asigurarea transparenţei frontierei".

In comunicatul Misiunii se menţionează că Consiliul a examinat raportul anual, pregătit de Misiune, şi şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu activitatea Misiunii şi serviciilor de parteneriat pe parcursul primului ei an de activitate.

Membrii Consiliului a felicitat Moldova şi Ucraina cu prilejul recentei semnări a protocoalelor de schimb informaţional între serviciile de grăniceri şi vamale ale ambelor ţări.

Generalul Ferenc Banfi, şeful Misiunii UE a declarat în acest sens "Protocoalele sînt o măsură practică, care va introduce modificări substanţiale în calitatea cooperării interdepartamentale la frontieră. Semnarea protocoalelor este un indicator al progresului firesc, exprimat prin îmbunătăţirea nivelului cooperării transfrontaliere, care s-a dezvoltat pe parcursul ultimului an, în particular, în timpul realizării a două operaţiuni la frontieră în aprilie şi octombrie. Schimbul ameliorat de informaţii va fi de real folos, inclusiv la acumularea potenţialului de analiză a riscurilor, care este necesar pentru crearea unui isistem modern de control la frontieră".

Potrivit lui Banfi cea mai mare realizare a Misiunii se consideră îmbunătăţirea calităţii muncii colaboratorilor serviciilor de grăniceri şi vamal. Majorarea încasărilor la buget de pe urma taxelor vamale confirmă aceasta. O altă realizare este sistemul de analiză a riscurilor, care contribuie la efectuatrea operaţiunilor, bazate pe datele operative-de căutare, ceea ce duce la majorarea numărului de cazuri de depistare a activităţii ilicite şi, ca rezultat, la diminuarea ei.

Viceministrul afacerilor externe al Republicii Moldova Valeriu Ostalep a menţionat că activitatea Misiunii acordă asistenţă ambelor ţări să obţină standarede europene în sfera controlului la frontieră.

Consiliul a recomandat de a extinde lista structurilor, cu care conlucrează Misiunea, completînd-o cu Ministerul Justiţiei şi Procuratura, precum şi de a completa măsurile de combatere a corupţiei cu o campanie publică de explicare cetăţenilor a drepturilor şi responsabilităţii lor la trecerea frontierei. // MOLDOVA.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.