Prezidenţialele bunului simţ în Polonia

De Bartosz Dudek, Cristian Ştefănescu, Robert Schwartz

Treizeci de milioane de polonezi merg, duminică, la urne pentru a alege succesorul preşedintelui Lech Kaczynski, cel dispărut în tragedia aviatică de la Smolensk, din 6 aprilie.

Catastrofa aviatică de la Smolensk a lăsat în urmă o traumă colectivă. S-a putut observa asta şi în modul neaşteptat de liniştit în care s-a derulat campania electorală dinaintea alegerilor prezidenţiale.

"Politicienii", comentează jurnalistul Joachim Ciecierski, "au folosit alte cuvinte. Campania nu a fost la fel de agresivă cum se întâmplă de obicei în Polonia. Candidaţii au gândit de două ori înainte de a vorbi o dată. Nu se jignesc. Atmosfera e liniştită, chiar dacă importanţa alegerilor lasă, desigur, o anumită tensiune să plutească în atmosferă".
Tragedia în care şi-a pierdut viaţa Lech Kaczyinski a schimbat nu doar tonul polonezilor ci şi aritmetica electorală. Înainte de accident, preşedintele naţional-conservator înregistra scoruri lamentabile în sondaje.
Moartea tragică i-a schimbat radical imaginea – iar de această răsturnare de situaţie a ştiut să profite Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului şef al statului şi liderul opoziţiei.
Promiţând să continue munca lui Lech, Jaroslaw a câştigat puncte de susţinere populară. În acest moment îl despart numai şapte puncte procentuale de canidatul liberalilor de guvernământ, Bronislaw Komorowski.

Cu 42% de o parte şi 35% de cealaltă, lupta pentru şefia statului e deschisă, deşi Komorowski avusese, la începutul campaniei, 20% avans.

Şansele lui Kaczynski vor fi cu atât mai mari cu cât participarea la vot este mai scăzută, crede jurnalistul Joachim Ciecierski, convins că se va intra în tur de balotaj.

Şi, chiar dacă nu va reuşi să câştige prezidenţialele, pentru Jaroslaw Kaczynski se anunţă o campanie plină de speranţă pentru parlamentarele din 2012.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.