Preţurile în vizor

De Andrei Munteanu

Chişinău (Moldova.ORG) — Propunerea D-lui premier Vlad Filat de a crea o Agenţie Naţională de Monitorizare a Preţurilor a generat o serie de reacţii diverse, şi pe bună dreptate. Populaţia din R.M. cunoaşte prea multe cazuri nefericite de abuz al bunului simţ şi lipsă de logică elementară în economie, dar aceasta nu s-a produs numai din partea agenţilor economici. La fel, desigur, acestea nu s-au întâmplat cel mai mult în ultimul an de guvernare.

Ceea ce unii ar avea tentaţia să critice, cred că merită o simplă abordare „la rece” – atâta timp cât guvernarea este aleasă în mod democratic, orice intervenţie a guvernului în scopul apărării intereselor unei majorităţi societale poate fi justificată. Nu poate fi acuzabilă crearea unor noi structuri de protecţie a intereselor cetăţeneşti. Dar, totuşi, o întrebare care trebuie să fie abordată la sigur este dacă crearea unei noi instituţii garantează şi funcţionalitatea acesteia?

Noi în R.M. doar am avut şi anterior structuri de stat care şi prin denumire, şi prin competenţele legale, cred eu, ar fi putut aborda inclusiv problema protecţiei consumatorilor în vederea demascării şi contracarării manifestărilor de majorare nejustificată şi chiar neraţională a preţuirilor. Aceasta a fost şi este Agenţia de Protecţie a Consumatorilor. Prin denumire, aceasta ar trebui să se ocupe de protecţia drepturilor consumatorilor nu doar în cinematografe.

Pentru a se respecta legislaţia cu privire la formarea preţurilor, nu cred că ar fi trebuit o nouă agenţie, cu un alt buget, o nouă structură, etc., ci ar fi fost suficient doar de atras atenţia supra funcţionalităţii instituţiilor deja existente, care deja au cheltuit şi mulţi bani, din bugetul public, şi problema protecţiei cetăţenilor în sensul comisioanelor comerciale exagerate, rămâne nerezolvată. Poate eventual fi consolidată, şi oricum ar putea fi mai ieftin pentru stat. Dar cred că nu numai aceasta e problema.

În magazinele din R.M. etichetele cu traducerea în limba română a informaţiei necesare consumatorului, de pe ambalajele produselor, se fac de parcă ar avea doar scopul de a lua consumatorii în râs. Cunosc multe persoane, eu inclusiv, din rândul celor de vârstă medie şi puţin peste, care nu mai putem citi aceste inscripţii, iar de oamenii în etate cred că nu mai poate fi vorba.

Ca şi în orice altă ţară şi societate, nu contează dacă pentru fiecare problemă se creează o nouă instituţie sau nu – contează calitatea deciziilor. Prin urmare, nu cred că decizia cu privire la crearea unei noi agenţii este de calitate ne-adecvată, dar cred că şi mai bine ar fi fost dacă s-ar fi tras „la socoteală” instituţiile care au avut deja suficiente longevitate şi competenţe legale, în baza legislaţiei deja existente, care ar fi trebuit să abordeze această problemă inclusiv, dar nu au făcut-o destul de bine, sau deloc.

Apariţia unei instituţii noi fără bază legislativă, care încă nu are statut bine pus la punct, poate implica noi tensiuni între aceasta şi instituţiile deja existente, în privinţa exercitării unor atribuţii, sau, ceea ce se întâmplă şi mai des – o instituţie lasă pe seama alteia şi finalmente nici una nu-şi exercită funcţiile, problemele rămânând nesoluţionate şi… banii cheltuiţi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.