Presiune internaţională pentru crearea unei coaliţii democratice

Partenerii europeni de dezvoltare ai Republicii Moldova încurajează forţele democratice care au intrat în Parlament, ca urmare a scrutinului de duminică, să refacă Alianţa pentru Integrare Europeană. Deşi alegerile nu au pus capăt crizei politice din ţară, Chişinăul a primit mesaje pozitive de la Bruxelles şi Washington.

Celor trei partide necomuniste (PLDM, PD şi PL) care au fost propulsate în noul Legislativ de la Chişinău le-ar mai trebui două voturi ca să aleagă şeful statului şi să deblocheze criza politică fără ajutorul comuniştilor.

Partidul Democrat şi Partidul Liberal, care au obţinut 15, respectiv 12 mandate de deputat la alegerile de duminică, aşteaptă încă oferte din partea Partidului Liberal Democrat, condus de premierul Vlad Filat, care a adunat 32 de mandate. Din declaraţiile făcute până acum de liderii celor trei partide, negocierile se anunţă extrem de dure.

Liderul liberal-democrat Vlad Filat a anunţat în faţa presei că PLDM este deschis pentru compromisuri, dar nu va accepta şantajul şi condiţionările din partea viitorilor colegi de alianţă:

„PLDM va fi partidul care va asigura condiţii pentru menţinerea Alianţei pentru Integrare Europeană, dar Partidul Liberal Democrat din Moldova nu va accepta şantajul şi nu va accepta condiţionările”.

Vlad Filat a admis că vor avea loc discuţii şi cu Partidul Comuniştilor, dar a precizat că o alianţă cu acest partid este exclusă categoric:

„Vom avea discuţii şi cu Partidul Comuniştilor. A avea un dialog nu înseamnă crearea unei alianţe”.

În ultimele două zile, Vlad Filat a fost sunat de mai mulţi responsabili europeni care i-au sugerat refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare din iulie 2009.

Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a felicitat toate partidele democratice din Moldova, menţionând că rezultatul obţinut la alegeri urmează să fie administrat în perioada post-electorală de către alianţa de guvernământ ce va fi creată. El a promis că pe 10 decembrie va vizita Republica Moldova şi se va întâlni cu liderii partidelor parlamentare.

Într-un comunicat de presă al Comisiei Europene, semnat de Înaltul Reprezentant, Catherine Ashton, şi de comisarul european, Stefan Fule, cei doi salută desfăşurarea alegerilor parlamentare „la cele mai înalte standarde democratice internaţionale”, precum şi prezenţa masivă la vot a moldovenilor.

Într-o discuţie telefonică avută cu premierul moldovean, Stefan Fule a reiterat sprijinul Uniunii Europene pentru procesele democratice din Moldova şi pentru realizarea aspiraţiilor ţării de integrare europeană.

La rândul său, premierul Filat a spus: „suntem obligaţi să ne conformăm deciziei electoratului, să asigurăm o guvernare democratică şi un viitor european, demn şi prosper cetăţenilor Republicii Moldova".

Şi Ministerul român de Externe a felicitat autorităţile de la Chişinău pentru organizarea transparentă şi imparţială a alegerilor.

Premierul Vlad Filat a fost sunat şi de omologul său italian Silvio Berlusconi. Primul ministru al Italiei i-a urat succes în constituirea unei alianţe post-electorale puternice, care ar asigura continuitatea proceselor democratice demarate anterior, în special a celor ce vizează integrarea europeană a Republicii Moldova.

Vlad Filat a menţionat că peste 60% din alegătorii ce au participat la scrutinul de duminică au optat pentru un viitor necomunist şi că partidele care reprezintă electoratul democratic trebuie să ţină cont de aceasta.

Şi premierul ungar Viktor Orban l-a încurajat pe preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova să facă tot posibilul pentru a continua reformele demarate în ultimul an de Alianţa pentru Integrare Europeană.

Ambasada SUA din Republica Moldova a difuzat un comunicat de presă în care apreciază că „votul de duminică al cetăţenilor moldoveni reprezintă un alt pas înainte în dezvoltarea democraţiei din această ţară”.

„Acum este important ca liderii politici din Moldova să lucreze împreună pentru a forma un nou guvern şi a alege un preşedinte pentru a soluţiona toate problemele. SUA sprijină ferm aspiraţiile cetăţenilor Republicii Moldova de a construi un stat european democratic şi prosper, în cadrul hotarelor sale recunoscute internaţional”, se menţionează în comunicatul Ambasadei americane.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.