Presedintii Moldovei si Ucrainei au solicitat Uniunii Europene monitoringul international al hotarului

Presedintele Moldovei Vladimir Voronin si Presedintele Ucrainei Victor Iuscenco au adresat un mesaj comun Presedintelui Comisiei Europene Jose Barroso si Reprezentantul Suprem al Uniunii Europene pentru politica externa comuna si politica de securitate Javier Solana, prin care au solicitat concursul UE in organizarea hotarului moldo-ucrainean si monitoringul pe segmentul lui transnistrean.

Potrivit Agentiei INFOTAG, presedintii au semnat mesajul joi, in cadrul unei intrevederi la punctul de trecere Iaski, regiunea Odesa.

Sefii celor doua state au convenit asupra demarcarii hotarului moldo-ucrainean si crearii, din 1 iulie 2005, a cinci puncte vamale si de graniceri comune, in afara sectorului transnistrean.

Partile au mai pledat pentru coordonarea cit mai curind posibila a mecanismului de realizare a acordului privind libera deplasare in sectorul transfrontalier.

in termen de zece zile, guvernele celor doua state vor reevalua problemele bilaterale existente, inclusiv cele care tin de exporturile de energie electrica ucraineana in Tarile Balcanice prin Moldova, a declarat Voronin.

El a opinat ca problemele care s-au acumulat intre cele doua state in 14 ani pot fi solutionate constructiv, cu respectarea intereselor ambelor parti si pe baza relatiilor de prietenie dintre presedintii Ucrainei si Moldovei.

Voronin a dat o apreciere inalta Planului de reglementare a problemei transnistrene, propus de Ucraina, mentionind ca implicarea Kievului si a organizatiilor internationale ofera sanse mai mari de solutionare a conflictului.

Seful statului moldovenesc a anuntat ca raportul complex cu privire la conflictul transnistrean va fi examinat in sedinta ordinara, la care va participa Cabinetul de Ministri. Voronin a declarat ca intentioneaza sa prezinte personal in sedinta un raport privind Planul de reglementare ucrainean.

in conferinta de presa de totalizare a negocierilor, Presedintele Ucrainei a declarat ca intrevederea denota vointa politica a celor doua tari de a solutiona conflictul transnistrean, dar si alte probleme existente. Iuscenco s-a aratat satisfacut de faptul ca Planul de reglementare a problemei transnistrene pe care l-a propus Ucraina a fost tratat cu intelegere si in Moldova, si in cadrul organizatiilor internationale.

"Conflictul transnistrean este unul politic si trebuie solutionat prin masuri politice. Am impresia ca si autoritatile de la Tiraspol apreciaza pozitiv initiativele Ucrainei", a declarat Iuscenco.

La dispozitia lui, vineri, secretarul Consiliului de Securitate si Aparare Nationala Piotr Porosenco va efectua o vizita la Tiraspol, pentru a discuta Planul de reglementare ucrainean cu liderul autoproclamatei RMN Igor Smirnov.

Dupa incheierea intrevederii, presedintii Moldovei si Ucrainei au mai semnat Protocolul de intelegere cu privire la accesul reciproc al marfurilor pe pietele celor doua tari.

in opinia Kievului, prin semnarea acordului partea moldava si-a retras pretentiile anterioare fata de Ucraina, fapt care a apropiat considerabil Ucraina de aderarea la Organizatia Mondiala a Comertului. Anterior, Iuscenco a criticat Executivul pentru ca pregateste prea lent aderarea tarii sale la OMC.

Ucraina spera ca Uniunea Europeana sa-i acorde statutul deplin al tarii cu economie de piata, inainte de sedinta consiliului de colaborare Ucraina-UE, programata pentru 13 iunie.

Moldova care este membru al OMC din anul 2001 s-a declarat in repetate rinduri nemultumita de faptul ca Ucraina limiteaza accesul marfurilor moldovenesti pe piata acestei tari, contrar acordului de liber schimb. Potrivit ultimelor intelegeri, restrictiile vor fi ridicate in momentul in care Ucraina va adera la OMC.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.