Presedintele CC sustine ca opozitia nu a colectat la timp probele

Opoziţia nu a colectat la timp probele privind falsificarea alegerilor parlamentare din 5 aprilie, a relatat jurnaliştilor miercuri seara preşedintele Curţii Constituţionale (CC), Dumitru Pulbere, după ce Curtea a validat scrutinul din 5 aprilie 2009.

După cum transmite INFOTAG, Dumitru Pulbere a precizat că CC a examinat materialele depuse sub toate aspectele, chiar şi pe cele prezentate de opoziţie.

„Probele aduse de opoziţie privind fraudarea alegerilor nu au fost colectate la timp. Aceştia trebuiau să facă contestaţii la Comisia Electorală Centrală, la Consiliile de circumscripţii şi să parcurgă toate treptele instanţelor de judecată. Dacă opoziţia ar fi prezentat toate aceste documente, bineînţeles că CC le dădea o apreciere. Dar întrucît asemenea probe nu au fost prezentate, iar contestaţiile depuse de opoziţie la CC nu sînt suficiente pentru a înzestra Curtea cu probe, CC a luat decizia de validare a alegerilor”, a precizat Pulbere.

Potrivit lui, există nişte restricţii prevăzute de lege privind validarea scrutinului electoral, menţionînd că „din procesul electoral nu trebuie să se facă haos”.

„În Codul Electoral sînt reglementate strict toate treptele procesului electoral, la ce etapă cine şi ce trebuie de făcut”, a precizat Pulbere.

Fiind întrebat de jurnalişti ce este mai important – o procedură sau un parlament veritabil, Pulbere a menţionat că „mai important de toate este legea”.

De asemenea, fiind solicitat de jurnalişti de ce CC nu a amînat luarea unei decizii pentru ca opoziţia să prezinte şi alte probe de fraudare a alegerilor, preşedintele CC a întrebat: „Consideraţi că alte probe urmau să fie prezentate conform legii? Noi vorbim de legalitate. Dacă cerem de la cineva să se conformeze legii, atunci cel care cere acest lucru, trebuie în primul rînd să ţină cont de lege”.

Pulbere a evitat să răspundă la întrebarea dacă au fost sau nu opinii separate în cadrul colegiului de judecători ai CC, precizînd că există noţiunea de taina deliberării, pe care nu are dreptul s-o divulge.

El a mai precizat că toate cele 21 de persoane care au obţinut mandate de deputat şi care deţin cetăţenie dublă, au prezentat pînă la 21 aprilie documentele necesare prin care se dezic de aceasta sau de cererea pe care au depus-o în vederea obţinerii dublei cetăţenii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.