Presa germană: România, poartă de intrare în UE pentru cetăţenii din Republica Moldova

În schimbul unei taxe, România acordă cetăţenia locuitorilor din ţara vecină, Republica Moldova, astfel că aceşti cetăţeni primesc autorizaţii de intrare cu avantaje precum permise de muncă şi libertatea de circulaţie în cadrul UE. Este uşor astfel să devii cetăţean european cu drepturi depline, iar miniştrii de interne ai landurilor germane sunt alarmaţi şi se tem de mai multă migraţie a săracilor sau chiar de abuzuri din partea delincvenţilor, scrie cotidianul Die Welt, potrivit publicației de la București Cotidianul.

Die Welt constată că Bucureştiul a acordat cetăţenia unui număr de 152.000 de străini, majoritatea din Republica Moldova, numai între 2011 şi 2012. 112.000 dintre aceştia, moldoveni, au cerut şi un paşaport, cu care se pot mişca liber şi munci în Uniunea Europeană.

Cotidianul german aminteşte că preşedintele României, Traian Basescu, a apreciat că se aşteaptă la 700.000 până la 800.000 de solicitări pentru cetăţenie din partea Republicii Moldova, care are aproximativ 3,5 milioane de locuitori. Pe de altă parte, aminteşte cotidianul german, obţinerea cetăţeniei române este posibilă în urma unor prevederi legale pentru cei care au avut predecesori care au avut paşaport românesc cu până la a treia generaţie în urmă – cazul multor moldoveni, când ţara lor de acum făcea parte din teritoriul României, după primul război mondial.

Die Welt observă că guvernul României are mai multe ţinte cu acordarea cu mărinimie a paşapoartelor. Băsescu urmăreşte în continuare ideea unei mari naţiuni româneşti. În plus, noii cetăţeni români pot astfel să ajute la combaterea lipsei specialiştilor în România şi mai aduc şi voturi bine primite. Acordarea cetăţeniei moldovenilor duce şi la creşterea populaţiei româneşti, ceea ce înseamnă mai multe fonduri de la UE, consideră cotidianul german.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.