Premieră! PPEM propune un proiect ce le-ar permite deputaților să poată renunța benevol la imunitate

Grupul parlamentar al PPEM propune un proiect de lege care le permite deputaţilor din actuala legislatură să renunţe la imunitatea parlamentară, fără a modifica Constituţia. Proiectul care ar putea fi votat de către 51 de deputați, prevede renunțarea la imunitate doar în cazul deputaților care vor semna o anexă atașată proiectului de lege.

”Va fi o invitație pentru toți deputații. Va fi o invitație pentru fiecare deputat, nu pentru cineva anume”, a declart președintele PPEM, Iurie Leancă, astăzi la o conferinţă de presă.

Autorii argumentează necesitatea acestui proiect prin presiunile enorme care vin din partea societății privind elucidarea adevăraților vinovați pentru delapidările din sistemul bancar.  Astfel, toți deputații care sunt gata să renunțe la imunitatea parlamentară vor fi invitați să semneze într-o listă care va fi anexată la hotărârea care urmează să fie adoptată de Parlament.

„Inițiativa noastră este de a adopta un cadru legal prin care să permită acest lucru permanent”, a menționat deputatul Eugen Carpov. Dând un exemplu în acest sens, deputaţii Iurie Leancă, Eugen Carpov şi Nicolae Juravschi au fost primii care au semnat iniţiativa legislativă.

În context, președintele PPEM a ținut să puncteze că formațiunea nu acceptă de principiu și nu va participa la negocieri cu Alianța de guvernare,  indiferent de unde ar veni invitația.

„În condițiile în care acest Guvern în mod deschis refuză reformele stringente din țară dând cu piciorul în Fondul Monetar Internațional și partenerii de dezvoltare,  în condițiile în care nu vedem pași serioși pentru continuarea investigațiilor fraudelor din sectorul bancar, în condițiile în care nu există discuții transparente despre dezvoltarea țării, ci doar despre partajări de funcții – noi chiar nu avem ce căuta acolo, printre ei”, a declarat Iurie Leancă.

Moldova.ORG reaminteşte că anul trecut Parlamentul a pus la vot o inițiativă de modificare a Constituției,în sensul excluderii imunității parlamentare. Iniţiativa însă nu a acumulat destule voturi pentru ca deputații să nu mai beneficieze de imuniatate, iar Legea Supremă a rămas neschimbată.

Potrivit Constituției, în prezent deputații nu pot fi reţinuți, arestați, percheziţionați. Acest lucru poate fi făcut doar la solicitarea procurorului general și doar după ce Parlamentul își dă acordul în acest sens, după ascultarea deputatului vizat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.