Poziţie comună. Conducerea Republicii Moldova pledează pentru modificarea Constituţiei!

Conducerea de vârf a Republicii Moldova declară că la 20 ani de la adoptarea Constituţiei, aceasta este imperfectă, cu multe lacune şi care a provocat dizolvarea de trei ori a Parlamentului. Legea Supremă necesită o revizuire, însă aceasta trebuie realizată cu multă responsabilitate în interesul statului şi al cetăţeanului.

Declaraţii în acest sens au fost făcute luni, 8 septembrie, la o conferinţă internaţională prilejuită de împlinirea a 20 ani de la adoptarea Constituţiei R.Moldova de şeful statului Nicolae Timofti, preşedintele Legislativului Igor Corman şi de premierul Iurie Leancă.

„Sper ca, într-un viitor previzibil, Republica Moldova să reușească să-și consolideze potențialul intelectual și politic pentru a putea adopta, în colaborare cu Comisia de la Veneția, o nouă Constituție. Sper că nu e foarte îndepărtat acel moment”, a declarat preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti. Şeful statului a spus că cea mai importantă reformă constituțională, acea din anul 2000, nu a avut darul să limpezească unele prevederi ale Legii Supreme. „Mi se pare absolut firesc și necesar ca o Constituție să fie adaptată la noile realități politice, economice și sociale”, a spus Nicolae Timofti.

La rândul său, preşedintele Legislativului, Igor Corman, a menţionat că timp de 20 de ani, au fost revizuite circa 40 de norme constituţionale, însă Legea Supremă trebuie să evolueze şi în continuare, „Reforma constituţională din iulie 2000 a transformat R.Moldova dintr-o ţară semiprezidenţială în una parlamentară, însă ne-a lăsat moştenire modul de alegere a şefului statului cu votul a trei cincimi din deputaţi, Prevedere care a fost cauza dizolvării Parlamentului de trei ori”, a menţionat Igor Corman. Potrivit lui, o sarcină a viitorului Parlament va fi soluţionarea unor noi modificări în Legea fundamentală a ţării.

Premierul, Iurie Leancă, a menţionat că dezbaterile din spaţiul public asupra modificării Constituţiei „sunt inspirate de dorinţa cetăţenilor de a beneficia de un cadru juridic corect şi de toate prevederile acestuia”. „Sunt dezbateri publice pe care le-au avut şi democraţiile occidentale. Deci,să nu ne temem să facem un schimb de opinii asupra modificării Constituţiei”, a menţionat Iurie Leancă. Premierul a accentuat că noile modificări trebuie făcute „responsabil, ca să fie luate în consideraţie interesul statului şi al cetăţeanului”.

Moldova.ORG precizează că Legea Supremă a fost votată pe 29 iulie 1994, de majoritatea deputaților din primul Parlament al Republicii Moldova. A intrat în vigoare la 27 august 1994, de ziua Independenței Republicii Moldova. Constituția are 8 titluri, fiecare fiind împărțit în capitole și secțiuni. În total actul cuprinde 143 de articole,

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.