Potrivit rezultatelor preliminare, Mihail Formuzal a cîştigat alegerile de başcan în Găgăuzia

Date neoficiale arată că Primarul or.Ceadîr-Lunga, Mihail Formuzal, a repurtat victorie în turul doi al alegerilor de başcan (guvernator) al Găgăuziei, care a avut loc în autonomie, pe 17 decembrie.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, în dimineaţa zilei de 18 decembrie, surse din Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei s-au abţinut de la comentarii şi de la anunţarea bilanţului scrutinului, pe motiv că "datele mai sînt în curs de verificare şi precizare", dar au confirmat rezultatele preliminare, potrivit cărora Mihail Formuzal a cîştigat alegerile.

Potrivit diferitelor informaţii, Formuzal şi-a devansat concurentul, primarul or.Comrat, Nicolai Dudoglo, cu o detaşare de 5-8 mii de voturi sau de 8-10% din sufragiile alegătorilor. La urne s-au prezentat cam tot atîţia alegători, ca şi în primul tur al scrutinului – peste 62% din cei 83 mii de cetăţeni cu drept de vot din autonomie, incluşi pe liste. CEC-ul promite că va oferi informaţia preliminară asupra bilanţului turului doi al alegerilor de başcan după orele 10.00 (ora locală).

În conformitate cu legislaţia, e nevoie de o limită de prezenţă de o treime din totalul alegătorilor pentru ca alegerile să fie validate.

INFOTAG precizează: În primul tur al alegerilor, din 3 decembrie, Mihail Formuzal şi Nicolai Dudoglo au acumulat 34 şi 32% din sufragiile alegătorilor, respectiv. Un fapt senzaţional a fost acela că başcanul în exerciţiu, Gheorghe Tabunşcic, susţinut de Partidul Comuniştilor, aflat la guvernare, a acumulat în primul tur doar 24% din voturile alegătorilor găgăuzi şi nu a trecut în turul doi.

Autonomia găgăuză a fost constituită printr-o hotărîre a Parlamentului Republicii Moldova din decembrie 1994, în scopul rezolvării aşa-zisei probleme găgăuze, oferind un exemplu de rezolvare paşnică a conflictului în spaţiul post-sovietic şi posibilitatea de desfiinţare a autoproclamatei Republici Găgăuze, declarate în sudul Moldovei. În autonomie locuiesc circa 150 mii de etnici găgăuzi.

Başcanul Găgăuziei se alege pentru un mandat de 4 ani, are în subordonare toate autorităţile publice din autonomie, este membru al Guvernului Republicii Moldova. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.