Posibile scenarii post-electorale în Moldova

De Lucian Ştefănescu

Agenţia Reuter propune trei posibile evoluții politice:

Guvernarea pro-occidentală de la Chişinău nu a reuşit să elimine impasul politic, în ciuda faptului că a obţinut mai multe voturi decît Partidul Comuniştilor. Pentru a alege şeful statului şi pentru a ieşi din impasul care a întărziat aplicarea reformelor în cea mai săracă ţară a Europei, orice partid sau coaliţie de partide are nevoie de 61 de locuri din cele 101 ale Parlamentului.

E posibil ca Alianţa pentru Integrare Europeană să supravieţuiască, cu un partid mai puţin. Ar putea avea acelaţi candidat prezidenţial, fără însă cele 61 de mandate necesare.

Liderii celor trei partide din posibila viitoare alianţă, Marian Lupu, Vlad Filat şi Mihai Ghimpu şi-au exprimat toţi ambiţii prezidenţiale.

Lupu a fost candidat AIE la scrutinul precedent, care a eşuat. Însă cu partidul lui Filat pe primul loc înaintea democraţilor şi liberalilor, asta s-ar putea schimba.

Premierul Filat s-a poziţionat ca un politician puternic şi pragmatic. Ca preşedinte al Moldovei ar putea îmbunătăţi relaţia cu Rusia, deteriorată în timpul mandatului interimar al lui Ghimpu.

Singurele două partide care ar putea asigura instantaneu majoritatea necesară numirii unui preşedinte sînt comuniştii şi liberal democraţii lui Filat. Este foarte posibil ca acesta să fie candidatul unei eventuale coaliţii cu comuniştii, pentru că liderul PCRM Vladimir Voronin, fost preşedinte, nu mai are dreptul să candideze.

Dar din cauza confruntărilor din trecut comuniştilor le va fi greu să se alieze cu Filat.

Marian Lupu, comunist de frunte pînă în iunie 2009, ar putea face coaliţie cu comuniştii, dacă Alianţa refuză să-i sprijine candidatura la preşedinţie.

Fost ministru al economiei cu studii la Moscova, lui Lupu nu i-au căzut bine unele din politicile Alianţei şi linia antirusească dură a lui Ghimpu.

Doar că o coaliţie de centru stînga dintre democraţii lui Lupu şi comunişti n-ar aduna cele 61 de mandate de care e nevoie pentru a-l alege pe Lupu preşedinte.

Iar relaţiile lui personale cu Vladimir Voronin nu sînt din cele mai bune, după ce Vladimir Voronon l-a numit trădător pentru că i-a părăsit pe comunişti.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.