PLR către PLDM, PDM şi PL: Nu recurgeţi din nou la partajarea instituțiilor de stat, ca în 2010

Conducerea Partidului Liberal Reformator a lansat astăzi un apel către partidelor proeuropene, care au acces în Parlament să menţină cursul european al Republicii Moldova şi să nu recurgă din nou la partajarea instituțiilor de stat, așa cum s-a procedat în 2010.

„Facem apel către forțele politice de dreapta, care au acces în Parlament, să mențină cursul european, să nu-și dezamăgească electoratul, să se înțeleagă între ei, deși după primele simptome pare a fi „alianța deja vu”. Apelăm către ei să ne scutească de penibilul spectacol care se numește “împărțirea cașcavalului””, a declarat astăzi la o conferinţă de presă preşedintele PLR, Ion Hadârcă.

Potrivit lui Hadârcă, liberal-reformatorii, împreună cu societatea civilă vor construi o puternică opoziție anti-oligarhică, „o forță redutabilă de promotori și apărători ai justiției și a supremației legii”.

În context, Tatiana Potâng, vicepreședinte PLR, a declarat că ”este inadmisibil să se partajeze politic instituțiile coercitive”. „Noi considerăm că este recomandabil ca la aceste negocieri să participe societatea civilă, prin organele sale reprezentative, pentru ca să supravegheze procesul de negocieri”, a menționat vicepreședinte PLR.

Cât priveşte scrutinul parlamentar, copreședintele Partidului Liberal Reformator, Oleg Bodrug, a precizat că „formaţiunea a sesizat nefuncționarea registrului electronic al alegătorilor și colectarea datelor cu caracter personal pe hârtie, contrar legii, fapt pentru care a fost solicitată începerea urmăririi penale a președintelui CEC, Iurie Ciocan, pentru neglijență în serviciu”.

De asemenea, PLR a atenţionat asupra tergiversării anunțării rezultatelor finale și discrepanța numărului de buletine declarate nevalabile, de aproximativ 18 mii, ceea ce reprezintă mai mult de un mandat.

Conducerea PLR a punctat şi principalele proiecte de legi ale PLR, care ar trebui să fie prioritare pentru noul Parlament printre care elaborarea și adoptarea unui nou cod al audiovizualului, transparentizarea proprietăților mass media și limitarea numărului de licențe, descentralizarea APL, proiecte blocate intenționat în legislativ.

Moldova.ORG precizează că Partidul Liberal Reformator a obţinut 1.56% din voturi la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, insuficiente pentru a trece pragul electoral.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.