PLDM şi PDM nu pot împărți funcția de prim-ministru!

Partidele pro-europene nu au ajuns astăzi la un numitor comun privind desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru, în cadrul întrevederii comune cu președintele Nicolae Timofti. Aceasta pentru că atât PLDM, cât și PDM insistă să aibă dreptul de a propune candidatul la funcția de prim-ministru. PLDM își menține poziția de a înainta candidatura în baza procentului acumulat la alegerile din 30 noiembrie, în timp ce PDM – în baza mandatelor pe care le dispune în prezent.

Timofti: Ei nu sunt gata la moment ca să spună că au format o coaliție 

Astfel, după întrevederea cu liderii partidelor politice, care a durat două ore, președintele Nicolae Timofti a declarat că deocamdată liderii politici nu sunt gata pentru moment să spună că au format o coaliție cu care ar putea vota un premier și a anunțat că o nouă întrevedere va avea loc peste două zile.

“Ei nu sunt gata la moment ca să spună că au format o coaliție care ar putea vota un candidat propus de președinte. De aceea, s-a convenit ca ei să se mai gândească o zi. Ne vom întâlni poimâine”, a spus scurt președintele Nicolae Timofti după consultări.

Marian Lupu: Partidul cu cele mai multe mandate vine cu propunerea de numire a unui candidat

Astfel, liderul PDM Marian Lupu a declarat că formula de aplicare a mecanismului de desemnare a premierului trebuie să se rezume la formula europeană şi anume: partidul cu cele mai multe mandate vine cu propunerea de numire a unui candidat la funcţia de şef al Cabinetului de Miniştri.

Democrații susțin că au acest drept fiind cea mai mare fracțiune pro-europeană, deţinând 20 de mandate. Aceasta după ce socialista Luidia Lupu a părăsit fracţiunea PSRM şi a aderat la PDM.

”Urmare a discuției de azi avem poziția de aplicare a mecanismului și formulei care mereu a fost pusă în aplicare, este un mecanism european, foarte clar; partidul care are efectiv numărul cel mai mare de mandate, vine cu propunerea privind șeful Cabinetului de Miniștri. Trei părți s-au pronunțat în favoarea păstării acestei formule, deoarece ea simplifică lucrurile și facilitează, accelerează procesul de negocieri, însă această formulă nu a atins o înțelegere consensuală”, a declarat Lupu.

Valeriu Streleţ:  E o prerogativă care o revendică PLDM

Pe de altă parte, liderul interimar al PLDM Valeriu Streleț a menţionat că președintele Timofti a avut un ton foarte ferm și a spus că dacă partidele nu găsesc până vineri un compromis, atunci urmează ca dumnealui să aleagă o formulă de lucru.

”Noi am reiterat poziția noastră legată de desemnarea primului ministru, ca o prerogativă care o revendică PLDM, explicând mai multe argumente care le-am adus și anterior. Am mai spus că dacă participăm la formarea acestei majorități, atunci nu de dragul participării, ci în numele unor schimbări de substanță, nu doar de fațadă”, a precizat Streleț.

Anterior, Valeriu Streleţ a declarat că PLDM are dreptul să desemneze premierul în baza rezultatelor alegerilor şi în baza principiului constinuităţii practicii aplicate până în prezent.

Mihai Ghimpu: „Ce nu-i posibil azi, e posibil mâine”

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a susţinut că „astăzi partidele nu prea s-au înțeles”, dar speră “ca în următoarele zile să se găsească soluția pentru a învesti în funcţie un Guvern pentru trei ani de zile, nu pentru trei luni”.

“Avem două zile la discreție să mai discutăm între noi. Sper totuși că vom găsi soluția care ne va oferi formarea Guvernului și ne va ajuta așa încât să avem un Guvern nu pentru trei luni, dar pentru trei ani de zile”, a spus președintele liberal după runda de consultări.

Totodată, Mihai Ghimpu a mai spus că deşi partidele conștientizează în ce situație se află, se pare că nu vor să cedeze.  “Mă tem că așa cum și unii și alții stau pe poziții, să nu ajungem la alegeri anticipate, ceea ce ar însemna pentru noi „la finita”. Alegeri anticipate pentru noi înseamnă nu doar că se va schimba direcția, dar încă o jumătate de an să nu mai ai Guvern, în situația în care ne aflăm noi, asta e sfârșit de lume”, a adăugat Ghimpu.

Moldova.ORG  aminteşte că. în ultimii șase ani de guvernare a partidelor proeuropene, candidaţii la funcţia de premier erau propuşi de partidul care deţinea cele mai multe mandate în cadrul majorității parlamentare. În prezent, PLDM deține 19 mandate, PDM susţine că este reprezentat în Legislativ de 20 deputați, PL 13, iar grupul Leancă este constituit din trei parlamentari.

Amintim că Parlamentul trebuie să învestească un nou guvern până la 29 ianuarie, în caz contrar va fi dizolvat și vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.