PG: Statistica şi gestiunea dosarelor privind evenimentele din aprilie 2009!

Astăzi se împlinesc 6 ani de la evenimentele din „7 aprilie 2009”. Protestele, la care au participat circa 30 mii de cetăţeni ai republicii, au fost provocate de rezultatele preliminare ale alegerilor din 5 aprilie, potrivit cărora PCRM acumula aproape 50 % din voturi. Începute paşnic pe data de 6 aprilie, la 7 aprilie şi în noaptea spre 8 aprilie, acestea au degenerat în violenţe.

Cu acest prilej, Procuratura Generală a publicat principalele concluzii în statistica şi gestiunea dosarelor privind evenimentele din aprilie 2009.

Instrumentarea cauzelor penale în privinţa persoanelor care au participat activ la dezordini în masă, însoţite de devastarea clădirii Preşedinţiei şi a Parlamentului, la comiterea actelor de huliganism, la sustrageri deschise a bunurilor din aceste edificii – jafuri au fost:

Pornite – 102 cauze penale din această categorie;

Expediate în judecată– 31cauze penale în privinţa a 43 de persoane;

Urmărirea penală a fost suspendată în 3 cauze penale în privinţa a 6 persoane care se eschivează de la organul de urmărire penală (4 dintre care sunt minori);

Urmărirea penală a fost încetată în 68 de cauze penale în privinţa a 178 persoane, inclusiv pe motiv de împăcare a învinuiţilor cu reprezentanţii statului.

Pentru comiterea infracţiunilor de dezordini în masă şi jafuri, instanţele de judecată au pronunţat 18 sentinţe în privinţa a 27 persoane, şi anume:

Condamnări în 8 cauze penale în privinţa a 13 persoane;

Achitări – 1cauză penală în privinţa unei persoane;

A fost încetat procesul penal în 9 cazuri în privinţa 13 persoane.

Procurorii au cercetat şi infracţiunile săvârşite de reprezentanţii autorităţilor publice contra protestatarilor şi altor persoane, catalogate ca exces de putere, tortură etc., comise după evenimentele din aprilie 2009.

Astfel, au fost înregistrate şi examinate, în special de procuratura militară Chişinău şi procuratura mun.Chişinău,

-108 sesizări cu privire la infracţiuni. În 31de cazuri procurorii s-au autosesizat.

Din numărul total al plângerilor:

– în 71 cazuri au fost pornite cauze penale (42– tortură, 19- exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, 10– alte categorii de infracţiuni);

– 28 dosare în privinţa a 47 colaboratori de poliţie au fost finalizate şi expediate în judecată;

– procurorii au solicitat şi, ca urmare, au fost suspendaţi provizoriu din funcţie 14 colaboratori ai MAI,

iar pe moment, această măsură procesuală de constrângere a rămas a fi aplicată doar în privinţa a 9 învinuiţi, deoarece la contestarea aplicării acesteia, instanţele de judecată au satisfăcut plângerile a 5 poliţişti;

– în restul cazurilor, urmărirea penală fie a fost încetată din lipsa  elementelor constitutive ale infracţiunilor, fie a fost suspendată pe motiv că nu a fost posibil de stabilit identitatea persoanelor care au acţionat ilegal, fiind cu cagule pe cap.

Ca urmarea a examinării acestor categorii de infracţiuni:

Instanţele de fond au pronunţat sentinţe în 24 cauze în privinţa la 41de poliţişti, şi anume:

– 7 sentinţe de condamnare în privinţa a 15 poliţişti;

– 1 sentinţă de încetare în privinţa unui poliţist;

– 17 sentinţe de achitare în privinţa a 27poliţişti.

Instanţele de Apel au pronunţat:

– 3 decizii de condamnare în privinţa a 5 persoane (astfel fiind casate 3sentinţe de achitare);

– 1 decizie de încetare a procesului penal în privinţa la 1persoană(anterior achitată) în baza art.60 (termenul de prescripţie) din Codul penal;

– 5 decizii de menţinere a sentinţei de condamnare în privinţa la 14persoane şi 6 decizii de menţinere a sentinţelor de achitare a 9 persoane.

Este de menţionat că din numărul total al sentinţelor de condamnare, pronunţate de Curţile de Apel,

3 sentinţe în privinţa la 5persoane (Perju, Artenii, Cucerescu, Podubnîi şi Papuc) sunt de condamnare cu aplicarea pedepsei închisorii. Acestea sunt spre executare, dar nu irevocabile.

Au devenit irevocabile- 14sentinţe în privinţa la 22 persoane, dintre care:

– sentinţe de achitate – 7 în privinţa la 11persoane;

– sentinţe de încetare – 2 în privinţa la 2 persoane;

– sentinţe de condamnare – 5 în privinţa la 9 persoane (toate prin aplicarea art.90 din Codul penal cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei);

Pe rol în instanţele de fond se află 4 cauze penale în privinţa a 6 persoane, în instanţe de apel 8 cauze în privinţa a 16 persoane, în instanţa de recurs pe rol se află 2cauze penale în privinţa a 3 persoane.

Deşi majoritatea cauzelor penale vizând acţiunile ilegale comise de poliţişti au fost expediate de procurori în instanţele de judecată încă în anii 2009 şi 2010, până în prezent, la examinarea a 13dosare în privinţa a 24 de poliţişti se admit tergiversări. Drept exemplu servesc cazurile:

Iacob Gumeniţă– expediat instanţei de judecată pe 21 mai 2010 pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu de către colaboratorii de poli ţie în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Cauza penală se află pe rol în Judecătoria sect.Buiucani, unde au avut loc 47de şedinţe, fără a fi pronunţat verdictul.

Petru Corduneanu şi Dumitru Russu – expediat instanţei de judecată pe 26 februarie 2010 pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. După ce Judecătoria Buiucani i-a achitat pe ambii (6 august 2014), pe motiv că fapta nu a fost săvârşită de inculpaţi, pe 20 august 2014 procurorii au declarat apel, până în prezent, şedinţele Curţii de Apel fiind amânate (următoarea şedinţa fixată pe 28 aprilie 2015).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.