PEV inseamna democratie si suprematia legii

Moldova.ORG – Consolidarea cooperării dintre UE şi vecinii săi Sud-Est europeni este de o importanţă deosebită pentru promovarea democraţiei, drepturilor omului şi supremaţiei legii în aceste state, precum şi în întreaga Europă. Acestea au fost aprecierile participanţilor la Conferinţa Parlamentară cu genericul „Împreună pentru următorii 50 de ani”, care şi-a desfăşurat lucrările sub egida Parlamentului European, în perioada 4 – 5 iunie 2008, la Bruxelles, Belgia. Participanţii la lucrările Conferinţei au pus în discuţie modalităţi de utilizare practică a cadrului politicilor UE, inclusiv a politicii de extindere şi a Politicii Europene de Vecinătate (PEV), în vederea consolidării parteneriatelor deja create şi sprijinirii eforturilor vecinilor estici ai UE în procesele de reforme.

Într-un comunicat de presă al Legislativului se spune că acţiunea a reunit delegaţii din Parlamentele Ucrainei, R. Moldova, Georgiei, Armeniei, Azerbaidjanului precum şi reprezentanţi ai opoziţiei din Belarusi. Vicepreşedintele Legislativului, Maria Postoico, şeful delegaţiei Parlamentului R. Moldova la reuniune, a reconfirmat determinarea R. Moldova de a continua procesul de reforme interne şi armonizare a legislaţiei naţionale cu cea comunitară. Totodată, Maria Postoico a solicitat suportul partenerilor europeni pentru obţinerea de către R. Moldova a mandatului UE de negociere a noului Acord de cooperare cu UE.

Conferinţa s-a încheiat cu adoptarea unei Declaraţii comune a Parlamentului European şi a delegaţiilor parlamentelor ţărilor participante, în care se stipulează susţinerea participanţilor pentru consolidarea dimensiunii estice a PEV prin politici şi acţiuni concrete, inclusiv prin crearea unei noi structuri de cooperare parlamentară între Parlamentul European şi parlamentele statelor vecine de la Estul UE. Declaraţia Conferinţei remarcă necesitatea elaborării unor mecanisme distincte de cooperare a UE cu vecinii Sud-Est europeni bazată pe specificul fiecărei ţări din regiune, precum şi pe nivelul diferit al relaţiilor acestora cu comunitatea europeană.

Textul final al Declaraţiei subliniază, de asemenea, pericolul pe care îl comportă conflictele nesoluţionate din vecinătatea estică a UE pentru securitatea şi stabilitatea în Europa, precum şi faptul că acestea constituie impedimente serioase în obţinerea stabilităţii politice, dezvoltării economice şi unei cooperări regionale durabile şi face apel la intensificarea eforturilor în vederea reglementării acestor conflicte în conformitate cu legislaţia internaţională. – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.