Persoane? Partide? Programe? Nici gînd: principiul răului cel mai mic!

De Valentina Ursu

Roman Mihăieș: „Cînd vor fi finanțate de la buget, partidele din Moldova vor scăpa de stigma clientelismului și vor deveni instituții serioase ale societății civile”.

Europa Liberă: Invitatul Europei Libere din această dimineaţă este avocatul Roman Mihăieş, comentator politic. Domnule Mihăieş, buna dimineaţa.

Roman Mihăieş: „Buna dimineaţa.”

Europa Liberă: Să vedem pentru început, totuşi, ce aleg moldovenii? Persoane? Partide? Programe?

Roman Mihăieş: „În primul rând, moldovenii cred că aleg persoane, pentru că este vot pe listă. Iar aşa cum ştim, votul pe listă înseamnă locomotive electorale – fiecare partid care trece în Parlament beneficiază de una sau două locomotive electorale. Iar ceilalţi care sunt pe liste deseori servesc drept umplutură, pentru că nu-i cunoaşte aproape nimeni, iar unii sunt chiar anonimi. Ideologia vine ca fiind pe locul doi, ca o completare a personalităţilor care sunt pe aceste liste şi depinde de cum este servită. Pentru că ştim foarte bine că la noi mai mult se speculează pe anumite doctrine, pe când majoritatea partidelor, de fapt, sunt clientelare. Sunt centrate în jurul unui partid şi a interesului unui clan sau a unui grup, care se centrează în jurul acestui partid.”

Europa Liberă: Fiecare cetăţean votant înţelege acest lucru, aşa precum îl percepeţi şi Dumneavoastră?

Roman Mihăieş: „Eu cred că oamenii, după 20 de democraţie, ştiu foarte bine ce înseamnă partidele în Republica Moldova. Deja nimeni nu mai are iluzii privind anumite chestii declarate. Dar lumea votează pe principiul, dacă vă aduceţi aminte, cineva a spus – principiul răului celui mai mic.”

Europa Liberă: Ceea ce e păgubos.

Roman Mihăieş: „E păgubos, dar, până la urmă, este unica soluţie de a ieşi la vot şi de a-ţi da votul liniştit. Ţi-ai îndeplinit datoria cetăţenească şi ai votat şi tu un partid care te reprezintă oarecum, chiar dacă nu în totalitate. Până la urmă, asta şi este jocul politic: fiecare simpatizează un partid, pe anumite criterii. Sau simpatizezi un lider, sau simpatizezi un program şi până la urmă este un rezultat. Şi din acest rezultat avem şi configuraţia politică în Parlament, care duce la formarea puterii de stat.”

Europa Liberă: Deşi partidele anunţă o campanie pozitivă, în preajma alegerilor lupta politică generează şi câte o confruntare foarte dură. De obicei, începe o campanie electorală şi cu ea încep şi scandaluri. Se declanşează războaie politice, atacuri la persoană. Pe când dacă luăm experienţa din Occident, acolo totuşi mai mult cetăţeanul se concentrează asupra programului electoral, promisiunilor. Şi o promisiune costă, nu ca la noi – astăzi ai spus, că un salariu poate să ajungă până la 500 de euro, iar mîine să nu mai fii responsabil pentru această declaraţie, promisiune.

Roman Mihăieş: „Bineînţeles că în Occident există tradiţii democratice. Şi acolo partidele sunt responsabile în faţa electoratului. Şi acolo partidele sunt nişte instituţii serioase ale societăţii civile. Deci, ele sunt consolidate, finanţate din bugetul de stat, au o tradiţie de câteva zeci sau câteva sute de ani, unele dintre ele. Pe când la noi, suntem la începutul, la debutul democraţiei. De 10-20 de ani de la începutul democraţiei şi asta spune totul. Pentru că în perspectivă şi noi o să avem, cred, partide care o să supravieţuiască în aceste lupte infernale şi vom avea şi finanţare din bugetul de stat într-un timp oarecare. Vom putea să pretindem că partidele vor fi instituţii serioase ale societăţii civile, consolidate, care vor reprezenta cetăţenii.”

Europa Liberă: Să vă întreb: cum e folosit vectorul extern? Pentru că în multe cazuri se vorbeşte ba despre „pericolul românesc”, ba despre cel rusesc. Nu se exagerează, când se accentuează acest lucru?

Roman Mihăieş: „Din păcate, politicienii folosesc anumite fraze, anumite clişee, anumite „pericole” externe, inventate deseori pentru a acumula voturi. Iar cel mai mare perdant sunt minorităţile naţionale din Republica Moldova, care mai trăiesc încă în URSS. Cu aceleaşi ideologii, cu aceleaşi clişee. Uitaţi-vă, Paratidul Comuniştilor ce retorică agresivă foloseşte? „Pericolul românismului”…citiţi ziarele care sunt arondate acestui partid. Pentru că s-a văzut chiar şi în acest an de guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană, că acest pericol de unire cu România nu există, de fapt. Uitaţi-vă că s-a scos şi sârma de pe Prut, uitaţi-vă la relaţiile foarte bune între Republica Moldova şi România.”

Europa Liberă: Dar să nu uităm că la referendum, totuşi, mulţi cetăţeni nu au ieşit, crezând că se votează pentru unirea cu România.

Roman Mihăieş: „ De asta şi v-am spus. Din păcate, o treime din Republica Moldova mai trăieşte în URSS. Mai avem oameni de peste 45-50 de ani, care ca mentalitate ei mai trăiesc în URSS, cu fobiile URSS-ului, cu românofobia, cu fobie occidentală. Deja vedem şi Partidul Comuniştilor critică Uniunea Europeană. Sunt partide, care pledează deschis pentru părăsirea vectorului de integrare europeană. Din păcate, politicienii sunt cei, o parte din politicieni, sunt cei care înveninează viaţa politică din Republica Moldova. Contrapun unele segmente naţionale cu altele, unele segmente sociale cu altele, în loc să propună programe constructive de dezvoltare socială şi economică.”

Europa Liberă: Domnule Mihăieş, credeţi că cei de la Kremlin ar sprijini deschis anumite formaţiuni politice, înscrise în cursa electorală?

Roman Mihăieş: „Cred că da. Iată chiar pentru mine serveşte un exemplu şi declaraţia de ieri, de la un post de televiziune, a lui Valeriu Pasat, care a spus foarte clar, că dânsul ştie că după alegeri se va forma o coaliţie PD-PCRM, iar domnul Vladimir Voronin va fi ales spicherul Parlamentului. Ceea ce mă îngrijorează. Dacă rezultatele jocului se cunosc dinainte, atunci aceste alegeri practic îşi pierd din sens, îşi pierd din valoarea lor. Ar fi foarte trist, dacă s-ar cunoaşte dinainte rezultatele alegerilor şi viitoarea coaliţie post electorală.”

Europa Liberă: Deci, din ceea ce a spus domnul Pasat, aţi înţeles că PD şi PCRM ar fi favoriţii Federaţiei Ruse?

Roman Mihăieş: „Da. Vedeţi că PCRM-ul şi PD-ul nici nu ascund relaţiile lor cu Rusia. Ştim foarte bine că PD-ul are un contract de colaborare semnat cu „Edinnaia Rossia”, partidul puterii din Federaţia Rusă. PCRM-ul este deschis şi el susţinut de Federaţia Rusă şi se pretinde a fi partidul care exprimă interesele Federaţiei Ruse în Republica Moldova. Deci, aceste două partide. Plus cred că partidul lui Pasat şi PSD sunt cele patru partide favorite ale Federaţiei Ruse în cursa electorală de la noi. Dar vom vedea câte procente vor acumula şi dacă vor reuşi, într-adevăr, să formeze o alianţă post electorală.”

Europa Liberă: Şi vroiam să vă întreb: din moment ce PDM-ul a cunoscut pe parcursul acestui an cum e să fii în coaliţii cu partide susţinute de către Occident, Alianţa pentru Integrare Europeană, credeţi că el acum ar putea să facă o întorsătură la 360 de grade?

Roman Mihăieş: „Eu consider că în PD sunt forţe sănătoase, care vor realiza foarte bine toate riscurile şi avantajele unei coaliţii cu PCRM-ul. Iar din punctul meu de vedere această coaliţie PD-PCRM va putea avea loc doar în condiţia, în care PCRM-ul va avea un rezultat foarte bun electoral, de exemplu 48-52 de mandate. Iar dacă PCRM-ul va avea sub 45 de mandate, cred că se va menţine Alianţa pentru Integrare Europeană, pentru că PD-ul sunt oameni pragmatici, oameni de afaceri. Uitaţi-vă pe lista lor – pe lista PD-ului în primii 20 de oameni, 10 sunt oameni de afaceri.”

Europa Liberă: A propos, vroiam să vă întreb despre calitatea acestor liste electorale – cum vi se pare?

Roman Mihăieş: „Mi se pare că s-a combinat interesul finanţatorilor, în majoritatea cazurilor, cu baza partidului, cu nucleul partidului. Adica în primii 10, în primii 20 se vede clar nucleul partidului, plus finanţatorii.”

Europa Liberă: Este explicabil?

Roman Mihăieş: „Este foarte explicabil, pentru că din păcate, ştiţi foarte bine, că partidele nu beneficiază de finanţare din partea statului. Ele sunt nevoite să caute finanţare în altă parte. Şi atunci acei care finanţează aceste partide pun condiţii: domnule, îţi dau bani, da îmi dai şi tu un loc pe listă, că altceva partidele nici nu pot oferi, din păcate. Şi atunci este important ca partidele să facă concesii rezonabile finanţatorilor, să nu depindă totalmente de voinţa lor.”

Europa Liberă: Partidele politice înregistrate la Ministerul Justiţiei pot depune actele pentru înscrierea în cursa electorală până la 28 octombrie. Se zice, că cu cât mai mare este notorietatea unui candidat, cu atât mai târziu începe campania sa electorală. Cum credeţi, de ce PLDM nu s-a grăbit să ajungă la CEC ieri?

Roman Mihăieş: „Din sursele mele din interiorul partidului, acolo ar exista un conflict intern, şi în special este organizaţia extrateritorială. Dacă ştiţi, acolo sunt mulţi rectori, mulţi foşti deputaţi şi am înţeles că o bună parte din ei pretind a fi în listele electorale în calitate de deputaţi. Se vor deputaţi foarte mulţi dintre ei. Şi cred că Vladimir Filat a fost prim-ministru şi nu prea a avut timp să se ocupe cu partidul. Şi acolo în partid s-au întâmplat nişte lucruri, care el trebuie să intervină urgent, să-i pună pe toţi la punct, să-i calmeze. Să le demonstreze că PLDM-ul este un partid al tinerilor tehnocraţi. Iar cei, care au anumită vârstă, să ajute partidul cu anumite sfaturi, cu anumite idei, dar nu numaidecât din poziţia de deputat.”

Europa Liberă: Dar nu vi se pare, totuşi, că PLDM va încerca să ajungă la CEC doar la 28 octombrie? Pentru a demonstra că o campanie electorală se poate desfăşura şi pe parcursul a 30 de zile, aşa cum au insistat ei să fie modificat Codul electoral, şi nu neapărat pe parcursul a două luni.

Roman Mihăieş: „Asta ar fi o mare greşeală din punct de vedere tactic şi strategic electoral. Pentru că partidele care au depus actele se vor înregistra şi vor începe o campanie activă electorală. Iar nici odată nu poţi fi garantat că ai electoratul în buzunar şi poţi dormi liniştit. Trebuie să te lupţi în fiecare minută, în fiecare secundă, în fiecare zi pentru electoratul care te votează, sau care potenţial te poate vota. Şi din acest punct de vedere trebuie să te înregistrezi cât mai repede şi să-ţi prezinţi programul electoral, să-ţi prezinţi echipa şi să mergi în teritoriu.”

Europa Liberă: Pe lângă faptul că vor fi înregistrate la CEC cel puţin 20 de partide pentru cursa electorală, aşa spun analiştii, văd că se grăbesc şi cei independenţi să ajungă la Comisia Electorală Centrală. Unul dintre cei mai bogaţi oameni din Moldova vrea să ajungă deputat în Parlament. Este vorba de milionarul Gabi Stati. Am mai văzut şi alte nume care au trecut ieri pe la Comisia Electorală Centrală – Maia Laguta, fostul deputat Valentina Cuşnir, sau ex-ministrul Apărării, Valeriu Pleşca. În istoria tânărului stat Republica Moldova nici un candidat independent nu a accesat în Parlament.

Roman Mihăieş: „Da, n-a accesat nici unul. Şi nici de data aceasta, cred, că n-o să acceadă.”

Europa Liberă: Deşi pragul s-a micşorat.

Roman Mihăieş: „S-a micşorat cu un procent şi asta, cred, că-i face pe unii să creadă că vor reuşi. Dar două procente totuşi este ceva destul de mult. Şi nu cred că o să trecă nici unul, pentru că până acum nici unul nu a acumulat două procente. Iar Gabriel Stati cred că ar merita un loc de deputat. Pentru că el a pătimit foarte mult pentru democraţie şi la 7 aprilie, şi după.”

Europa Liberă: Pentru compasiune se obţin mandate?

Roman Mihăieş: „Nu pentru compasiune, dar pentru faptul că este cetăţean, care s-a implicat activ în democratizarea Republicii Moldova şi n-ar aduce imagine negativă unui partid. Eu cred că el ar putea lesne să găsească un loc la PL sau la PLDM, sau chiar şi la AMN. Dar nu înţeleg de ce merge singur, pentru că riscă să nu treacă.”

Europa Liberă: Ce alte surprize în final ar putea să aducă campania electorală?

Roman Mihăieş: „Eu cred că această campanie va coborâ Partidul Comuniştilor sub 40 la sută. Şi asta ar fi principala surpriză a acestei campanii electorale, pentru că va dispărea pericolul unei coaliţii cu Partidul Comuniştilor. Şi vom avea patru ani de mandat democratic, care va duce la integrarea europeană definitivă a Republicii Moldova. Cred, asta va fi principala surpriză a campaniei.”

Europa Liberă: Mulţumim frumos. Invitatul Europei Libere din această dimineaţă a fost avocatul Roman Mihăieş.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.